Foto:Nova.rs

Srpska napredna stranka zabeležila je ubedljivu pobedu i na lokalnim izborima širom Srbije, a svakako su im najznačajnije one u Šapcu, Paraćinu i beogradskoj opštini Stari Grad, gde su do sada bili opozicija.

Naprednjaci su rano jutros proglasili pobedu u Šapcu. „Posle 20 godina vlasti u Šapcu menja se vlast – biće vlast Srpske napredne stranke. SNS je osvojio apsolutnu vlast u Šapcu, preko trideset hiljada glasova“, rekao je Aleksandar Pajić, kandidat SNS-a za gradonačelnika ovog grada.

I drugo opoziciono utvrđenje na lokalu, Paraćin je palo, pošto je lista „Aleksandar Vučić- za našu decu“ osvojila oko 45 posto glasova odnosno 28 mandata. Sledi lista koju predstavlja aktuelni gradonačelnik Paraćina „Saša Paunović – Sigurno napred“ sa 24,2 odsto osvojenih glasova, što je 15 mandata. U lokalnu skupštinu ulazi i SPS sa tri mandata, kao i liste „Zdrava priča“ sa četiri mandata i „Svi za Paraćin“ sa pet mandata.

Naprednjaci su odneli, kako navodi zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner SNS Goran Vesić, ubedljivo pobedili na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Stari Grad. Kako je naveo od 56 mesta u ovom lokalnom parlamentu, SNS je osvojila 27 mandata, odnosno 45,38 odsto glasova izašlih birača. Lista „Čuvamo Stari grad – Ujedinjena opozicija“ je osvojila skoro 15 odsto, što će joj doneti devet mandata,  a socijalisti 10 odsto  ili šest mednata. U lokalni parlament ove centralne beogradske opštine ulaze i lista „Srce grada“, koja je predstalvjena kao „pokret slobodnih građana i lokalnih komšijskih inicijativa za očuvanje te opštine“ i lista Aleksandra Šapića sa po  pet odobrnika, kao i koalicija Metla sa četiri mandata.

Još nije jasno ko je pobednik lokalnih izbora u Novom Beogradu, gde će, prema priznanju dosadašnjeg predsednika opštine Aleksandra Šapića  odlučiti nekih 100 do 200 glasova.

Ono što je sigurno da SNS nije pobedio u Svilajncu i Čajetini, gde je i do sada bio opozicija.

U Čajetini lista dosadašnjeg predsednika opštine Milana Stamatovića, po peti put slavi i to sa 61 odsto od ukupno izašlih birača, što je 20 mandata od ukupno 31 u lokalnom parlamentu. Naprednjaci su osvojili osam odborničkih mesta, SPS dva i POKS. Ovim se Stamatoviću pruža prilika da još jednom samostalno formira vlast.

izborni rezultati čajetina
Grafika: Slađana Đermanović

I u Svilajncu je pobedila lista dosadašnjeg prvog čoveka opštine Predraga Milanovića. Grupa građana „Svilajnac čuva budućnost“, koju predvodi Milanović, osvojila je 23 od ukupno 47 odborničkih mandata. Slede SNS sa 16 mandata, „Bolja Srbija“ sa četiri, SPS-JS i grupa građana „Napred Svilajnac“ sa po dva mandata.

Ubedljivu pobedu na izborima u Kragujevcu je odnela  lista Srpske napredne stranke sa 45,87 odsto izašlih birača. Od 14 lista koje su učestvovale na izborima u lokalni parlament ulazi šest stranaka i koalicija. To su koalicija bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića „Svi na ovu stranu“, sa 17,71 odsto glasova, koalicija SPS-JS sa 9,21 odsto,  POKS sa 3,18 odsto, kao i lokalne koalicije „300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje“ sa 4,88 odsto, kao i „Alternativa – Kragujevačka inicijativa“ koja je osvojila 4,56 odsto glasova.

kragujevac izbori rezultati
Grafika: Slađana Đermanović

Naprednjaci su osvojili najviše glasova i na lokalnim izborima u Čačku i to prema preliminarnim rezultatima, 66,19 odsto. Zatim slede koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, sa osvojenih 10,62 odsto, Nova Srbija sa 6,32 odsto, Pokret obnove kraljevine Srbije 5,04, Grupa građana „Čačak je naš“ 3,75 odsto, i Stranka Rusa Srbije 1,74. Interesantno je da u Čačku radikali nisu prešli cenzus.

čačak izborni rezultati
Grafika: Slađana Đermanović

Ubedljiva pobeda liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ i u borbi za lokalnu skupštinu u Ćupriji, gde je za naprednjake glasalo 78,24 odsto izašlih birača, pa su osvojili 30, od ukupno 37 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu. Drugi su socijalisti koji su sa koalicionim partnerima dobili 14,72 glasa, što će im doneti pet odbornika. Na trećem mestu je „Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić“ za koju je glasalo 7,04 odsto građana i osvojila je dva odbornika.

U Nišu će predstavnici samo četiri političke grupacije sedeti na odborničkim mestima u Skupštini grada Niša posle lokalnih izbora održanih juče.

Da su ostala stara pravila, novi saziv gradskog parlamenta bio bi popunjen samo naprednjacima i socijalistima, koji su i do sada bili stožer vlasti u ovom gradu, ali zahvaljujući spuštenom cenzusu, prudružiće im se i bivši funkcioner URS-a i više drugih partija Branislav Jovanović i Dragoslav Ćirković, nekadašnji predsednik opštine Medijana (DS), kroz grupu građana „Niš – moj grad“. U Skupštinu grada Niša ulazi i Šapiceva „Pravda za Niš“.

Lista Srpske napredne stranke ubedljiva je i na lokalnim izborima u Kruševcu, gde prema preliminarni rezultatima, za sada ima 71,94 odsto glasova, a sledi koalicija SPS – JS sa 11,79 odsto.

krusevac izborni rezultati
Grafika: Slađana Đermanović

SNS je ubedljivu pobedu odneo i u Brusu, osvojivši 16 od ukupno 29 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini. Izborna lista “Za moderan Brus” koju je predvodio njihov donedavni funkcioner i nekadašnji predsednik opštine Milutin Jeličić Jutka, kome se sudi za sekusualno uznemiravanje, osvojila je sedam mandata. U lokalnu skupštinu su još ušli socijalisti sa tri mandata, PUPS sa jednim i grupa građana „Za Brus“ sa dva mandata.

U Pirotu su većinu osvojili naprednjaci i to 57,36 odsto glasova, što će im doneti 36 mandata od 56 odborničkih mesta. Lista „Najbolje za Pirot – odbranimo reke, odbranimo Pirot Žarko Todorović“ osvojila je 11,54 odsto, čime je obezbedila mesto za sedam odbornika u lokalnoj skupštini. Treći su socijalisti sa 10,95 odsto glasova i šest odborničkih mandata. Četvrta je lista „Profesor Vladica Tošić – Pobeda za budućnost Pirota“ sa osvojenih 6,97 odsto glasova i četiri odbornička mandata, dok je peta lista Koalicija „Za kraljevinu Srbiju – Pirot je za kralja“ sa 3,29 odsto glasova i dva mandata. Lista „Srpska desnica – Pirot može bolje Ninoslav Ćirić“ osvojila je jedan odbornički mandat.
Naprednjaci su bili ubedljivi i u Prokuplju, gde  osvojili su 70 odsto glasova. U lokalni parlament ulazi i SPS sa 10 odsto glasova, kao i Pokret obnove kraljevine Srbije i Zavetnici sa po šest odsto glasova.

Na lokalnim izborima u Varvarinu lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 52,24 odsto glasova izašlih birača, a iza nje su koalicija SPS-JS sa 21,79 odsto glasova, te lista „Naši ljudi – dr Gordana Čabrić“ koja je osvojila 13,98 odsto glasova. Po podacima Opštinske izborne komisije, odbornike u novom sazivu lokalnog parlamenta imaće i lista „Temnićka alternativa“ koja je osvojila 9,52 odsto glasova dok ispod cenzusa ostala samo grupa gradjana „Srpski radikali“ sa 2,47 odsto glasova. Pravo glasa u Varvarinu ima 15.426 građana, od kojih je na jučerašnje izbore izašlo njih 59,97 odsto.

Pomoravski okrug

Na lokalnim izborima na području Pomoravskog okruga, Srpska napredna stranka (SNS) je u nedelju osvojila najviše glasova u Ćupriji, Rekovcu, Despotovcu i Paraćinu, u Jagodini je pobedila u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom i Socijalističkom partijom Srbijom, dok je u Svilajncu najviše glasova pripalo listi „Predrag Milanović – Svilajnac čuva budućnost“.

Po preliminarnim podacima Gradske izborne komisije u Jagodini, lista „Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija – Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka“ osvojila je 18.492 glasa ili 69,84 odsto glasova na lokalnim izborima u tom gradu.

Lista „Bunt – Prava Jagodina – Dušan Marković – Aleksandar Grković – Aleksandar Racić“ osvojila je 3.174 glasa ili 11,99 odsto, lista „Mita Arsić“ 1.981 glas ili 7,48 odsto, Pokret obnove Kraljevine Srbije 1.384 glasa ili 5,23 odsto i koalicija „Ruska stranka – Srba Josijević – Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ osvojila je 897 glasova ili 3,39 odsto. U Jagodini je glasalo 43,85 odsto upisanih birača a po rečima predsednice Gradske izborne komisije Zorice Radivojše, nije bilo bilo nepravilnosti prilikom glasanja.

Na lokalne izbore u Ćupriji izašlo je 44,74 odsto upisanih birača a najviše glasova, 9.398 ili 78,24 odsto, pripalo je listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ koja će u novom sazivu lokalnog parlamenta imati 30 od ukupno 37 odbornika. Lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“ osvojila je u Ćupriji 1.768 glasova ili 14,72 odsto što joj donosti pet odbornika, dok je za listu „Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić“ glasalo 846 birača ili 7,04 odsto, na osnovu čega će imati dva odbornika.

Po preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije u Rekovcu, u tom mestu je juče glasalo 6.136 upisanih birača ili 69,93 odsto. Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 2.893 glasova ili 47,1 odsto, što je 11 mandata, lista SPS – JS 1.697 glasova ili 27,7 odsto i šest mandata, dok je grupa gradjana „Doktor Dragan Prodanović“ osvojila 1.018 glasova ili 16,6 odsto i četiri mandata u lokalnom parlamentu koji ima 21 odbornika. ;

U Despotovcu je od 22.101 upisanog birača na lokalne izbore izašlo 11.099 glasača, pokazuju preliminarni podaci Opštinske izborne komisije. Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 6.592 glasa ili 19 mandata, koalicija SPS – JS 2.685 glasova ili osam mandata a grupa gradjana „Mladi Despotovac“ 1.455 glasova ili četiri mandata. Skupština opštine Despotovac ima 31 odbornika a po odluci Opštinske izborne komisije, lokalni izbori će biti ponovljeni na jednom od 44 biračka mesta.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare