kragujevac izbori rezultati
Grafika: Slađana Đermanović

Izlaznost na izborima u Kragujevcu na osnovu obrađenog materijala sa svih biračkih mesta je 46,72 odsto, saopšteno je danas iz GIK-a.

Ubedljivu pobedu na izborima odnela je lista Srpske napredne stranke koja je osvojila 32.837 glasova, što je 47,59 odsto od ukupnog broja izašlih birača.

Od 14 lista koje su učestvovale na izborima u lokalni parlament ulazi šest stranaka i koalicija koje su prešle census.
Koalicija bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića ‘’Svi na ovu stranu’’, osvojila je 18,40 odsto glasova, dok je trećeplasirana koalicija SPS-JS sa 9,63 odsto.

Svoje predstavnike u lokalnom parlamentu imaće i POKS (3,31 odsto), kao i lokalne koalicije „300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje“ (5,07 odsto), kao i „Alternativa – Kragujevačka inicijativa“ koja je osvojila 4,73 odsto glasova.

Ispod crte su ostali radikali koji su u Kragujevcu osvojili 528 glasova, zatim SPAS Aleksandra Šapića, (2,07 odsto), METLA (2,33), dok je lista dr Vladice Stanojevića, koji je kao član Srpske napredne stranke na izbore izašao sa Grupom građana osvojila 1,87 odsto glasova. Lokalna lista „KG priča“ osvojila je 2,38 odsto glasova u Kragujevcu.

Liste nacionalnih manjina – Demokratska unija Roma i Ruska stranka , kao i Pokret mladih Kraguječana osvojili su manje od 500 glasova, što je oko 0,5 procenata.

Na izborima je bilo 2.558 nevažežih listića, koji su kao i na republičkom nivou „prešli cenzus“, jer je u Kragujevcu 3,57 osto građana poništilo svoj listić.

Komisija je zbog bitnih povreda Zakona poništila glasanje na 3 biračka mesta u naseljima Stanovo, Korićani i Dragobraća, pa će, kako je saopšteno, na tim mestima glasanje biti ponovljeno.

Na lokalnim i parlamentarnim izborima koji su održani na teritoriji grada Kragujevca, građanima je bilo omogućeno i glasanje van biračkog mesta, pa su članovi biračkog odbora izlazili na teren i na taj način omogućili za 1.224 birača da ispune svoje pravo glasa.

Poređenja radi, izlaznost na izborima 2016.godine, u Kragujevcu je bila 58,38 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar