Prof. dr Vladimir Kostić: Demencija postaje realnost u Srbiji

Podeli:

Da li u godinama koje slede možemo da očekujemo sve veći broj slučajeva demencije u Srbiji? Koji faktori najviše utiču na razvijanje Alchajmera? Pred vama je nova epizoda podcasta Snaga uma, sa prof.dr Vladimirom Kostićem, neurologom i predsednikom SANU, koji je ovom prilikom govorio o onome što najbolje poznaje - načinima na koje moderan život utiče na naše mentalno zdravlje, sa posebnim akcentom na poremećaje pamćenja.

„U faktorima rizika za Alchajmerovu bolest izdvajamo sve one faktore koji se pominju i kod vaskularnih bolesti, poput loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, ali i traume glave. Takođe, nije do kraja ispitano ali u poslednje vreme se govori o zagađenosti vazduha kao jednom od faktora za Alchajmerovu bolest. Objašnjenje je da čitav niz nano i mikro struktura iz vazduha može da pokreće nagomilavanje proteina u mozgu i da na taj način pokrenu patološki proces Alchajmerove bolesti. Dakle zagađeni vazduh“, rekao je prof.dr Kostić u razgovoru sa Miljanom Nešković.

Na pitanje da li bismo onda zbog zagađenog vazduha mogli da očekujemo veći broj pacijenata sa ovim problemom, prof.dr Kostić je istakao da mi to očekujemo svakako.

„To je problem i ako se izuzme faktor zagađenja. Mi spadamo u one evropske populacije koje su dosta stare. Na primer, pojedini delovi Beograda imaju taj skandinavski model starenja koji je vrlo nepovoljan. Ako svaka deveta ili deseta osoba ima Alchajmera, zamislite koji je to broj bolesnika na onim opštinama na kojima je populacija starija“, zaključio je profesor.

Prof.dr Vladimir Kostić je istakao da u poslednje vreme izbegava medije, ali da je na poziv za gostovanje u podcastu Snaga uma odmah prihvatio, jer je u pitanju egzistencijalna tema i nešto čemu je on posvetio četrdeset godina svog naučnog rada.

„Bio sam ubeđen da nikoga više na ovim prostorima ne zanima pitanje života, bolesti i nekih individualnih tragedija. One su sve danas negde u senci. Da nekoga u današnje vreme, kada skandal stiže skandal, i priča stiže priču, interesuje ono čime se bavim 40 godina, između krvi, znoja, creva i fekalija, za mene je bilo pravo iznenađenje“, objasnio je prof. dr Vladimir Kostić u razgovoru sa autorkom podcasta Miljanom Nešković.

Kako možemo da se zaštitimo od poremećaja pamćenja? Koja su ponašanja rizična i zbog čega poneki odlazak u kafanu može da nam „spase život“? I kako da budemo dobri prijatelji i dobri ljudi prema osobama koje boluju Alchajmera? Ovo su samo neka od pitanja na koja je naš uvaženi akademik dao odgovor u veoma informativnom, ali i neminovno emotivnom razgovoru.

Bonus video: Šta je Saša Janković stvarno rekao

Komentari

Vaš komentar