Znakovi da te je stres načeo i da treba da staneš

Podeli:
simptomi stresa
Foto: Profimedia

Navikli ste da vam svi govore kako previše radite, da nemate vremena za sebe, da izgarate svakog dana. Ako ne slušate njih, poslušajte signale kojima vam telo šalje poruku da vas je stres uveliko načeo.

Salce oko struka

Istraživanja su otkrila vezu između viška abdominalnih masti, čak i kod žena normalne težine, i viška kortizola, hormona koji se luči kad smo pod stresom. Kortizol podstiče stvaranje novih masnih ćelija oko stomaka, kao i rast postojećih. Kod nekih ljudi ovaj hormon podstiče i apetit, pa oni bez stvarne potrebe stalno nešto grickaju. Višak masnoće na struku koja se obavija oko unutrašnjih organa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i demencije, a sve češće ga povezuju i s rakom dojke.

Fleke na koži

„Kada su nam se ranije pacijenti žalili da im se izgled drastično promenio, uglavnom nismo mogli da objasnimo zašto“, kaže doktor Rik Frid, psiholog i dermatolog, vlasnik privatne klinike u Pensilvaniji.

On kaže i kako se sada zna da se zbog stresa u koži oslobađaju neuropeptidi i druge hemikalije koje stvaraju upale.

„To izaziva skupljanje krvnih sudova, nakon čega koža izgleda napeto. Osim što se akne javljaju, one od stresa postaju veće, crvenije i osetljivije“.

Ovaj tip akni ne reaguje na konvencionalne preparate, pa Frid preporučuje tehnike za kontrolu stresa, pošto srž problema nije u koži, već ispod nje.

Energetski napici

Sokovi i čajevi koje ste ranije pili da biste dobili energiju i lakše obavili sve obaveze nisu više dovoljni. Zato sve češće pijete jake energetske napitke koji obiluju kofeinom, a koje neretko koriste profesionalni sportisti. Znajte da ta navika može biti veoma opasna. Kofein vam može poremetiti san, a i pitanje je koliko su ti napici provereni i preporučljivi jer se vrše brojna istraživanja o vezi između njih i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pročitajte još:

Krvarenje desni

Pokazalo se i da se zbog stresa na zubima pojačano stvara plak, a to kaže i jedno švedsko istraživanje sprovedeno na ženama kojima su potvrđeni depresija i hronični umor. Kao odgovor na hronični stres, organizam luči kortizol, koji slabi imunološki sistem, pa su desni sklonije infekcijama. Da sve bude gore, ako uveče od iscprljenosti zube samo na brzinu istrljate bez čišćenja koncem, raste rizik od upale desni.

„Dovoljno je samo 48 sati da se plak formira i izazove upalu desni“, tvrdi Sali Krem, stomatolog i portparol Američke stomatološke asocijacije u Vašingtonu.

Zato ako pranju zuba posvetite još nekoliko dodatnih minuta, izbeći ćete eventualne odlaske kod zubara.

Gorušica

Kada smo pod stresom i u stisci s vremenom, obično jedemo s nogu i nalivamo se kofeinom. To je okidač za lošu probavu i učestalu pojavu gorušice. Kofein, posebno u kombinaciji s cigaretama i alkoholom, opušta mišić koji povezuje jednjak i želudac, pa želudačna kiselina lakše dolazi do creva. I prebrzo gutanje izaziva neugodan osećaj nagrizanja u stomaku. Zato ako znate da ćete ostati duže na poslu, ne čekajte da stignete kući, već pojedite nešto. I lagano žvaćite. Znajte i da odlazak u krevet neposredno nakon jela bitno otežava probavu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Psychology Facts (@psychologyfactsonly) on

Misteriozni bolovi

Zbog stresa, posebno na poslu, mišići celog tela nam budu u grču.

„Često slušamo o različitim tegobama i bolovima koji muče ljude tokom dana, a obično im ni noću ne daju mira“, kaže Ana-Mari Albano, stručnjak za anksioznost i slične poremećaje na Univerzitetu Kolumbija.

Poznato je već da nam se proživljeni stres gomila u svakom delu tela, a najčešće ga osetimo u glavi, leđima i vratu. Tu su i nelagoda i bolovi u ramenima, od šaka, pa skroz do ušiju, u vilici, od stiskanja zuba, oko očiju, od žmirkanja, i u uglovima usana.

Ako primetite da je vreme da se obračunate sa stresom, i sa onim što ga uzrokuje i sa posledicama koje izaziva, ne oklevajte da se javite lekaru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar