Vlasnici pasa su ugroženiji od korone od vlasnika mačaka

Zdravlje 17. nov. 202015:50
Podeli:
Psi
Foto: Zheng Huansong / Xinhua News / Profimedia

Šetnja psa bi mogla da poveća rizik od koronavirusa za 78 odsto, pokazuje novo istraživanje.

Španski naučnici su proučavali kako različiti oblici ponašanja menjaju verovatnoću od zaraze kovidom 19.

Naučnici koji su vršili istraživanje kažu da vlasnici pasa treba da budu posebno oprezni kad je higijena njihovih ljubimaca u pitanju, to jest kad ih vode u šetnju i nakon toga, prenosi Daily Mail.

Istraživanje je urađeno na univerzitetu Granada i u andaluzijskoj School of Public Health u Španiji. Anketirano je 2.086 ljudi u Španiji, a 41 odsto njih su oni koji imaju od 40 do 54 godina.

Pročitajte još:

Njih su pitali šta su radili tokom pandemije i da li su imali koronu, a onda su ti rezultati upoređeni i naučnici su pokušali da izvuku najrizičnije aktivnosti.

Oko 4,7 odsto anketiranih je u nekom trenutku već imalo koronu.

Vlasnici pasa su ugroženiji zbog izlazaka i šetnji i kod njih rizik od zaraze je veći za 78 odsto.

„Rezultati našeg istraživanja upozoravaju na povećanu zaraženost među vlasnicima pasa. Razlog za to tek treba da bude potpuno razjašnjen. Uzimajući u obzir trenutni nedostatak resursa za postavljanje dijagnoze SARS-CoV-2 kod ljudi, krajnje je mala verovatnoća dijagnoze kod pasa“, rekla je profesorka Kristina Sančez Gonzales.

Kad su vlasnici mačaka u pitanju, internetom kruže teorije o tome da su oni iz nekog razloga zaštićeniji od korone, iako to nije dokazano ni u jednoj zvaničnoj studiji. Jedini razlog koji se pominje kao potencijalno prihvatljiv je taj da vlasnici mačaka svoje ljubimce ne izvode napolje.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar