Foto: Profimedia, Shutterstock

Svi je jedemo, bar nekad.

Konzumiranje ultraobrađene hrane značajno povećava rizik od raka debelog creva kod muškaraca, te bolesti srca i rane smrti kod oba pola kako se ističe u novoj studiji objavljenoj juče u medicinskom magazinu The BMJ. Dva istraživanja su sprovedena u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama, a obuhvatila su zajedno više od 220.000 ljudi.

Ultraobrađena hrana uključuje supe u kesicama, instant soseve, smrznutu picu, gotova jela, viršle i kobasice, pomfrit, gazirane sokove, kupovni keks i druge slatkiše, sladoled i slično. U pitanju su namirnice industrijskog sastava, napravljene od sastojaka izvučenih iz hrane ili sintetisanih u laboratoriji, koje na kraju sadrže vrlo malo, ili nimalo namirnica u izvornom obliku. Prepune su aditiva kao što su veštačke boje, ukusi ili stabilizatori, soli i šećera, dok sa druge strane ne sadrže vlakna, vitamine, minerale…

„Bukvalno na stotine studija povezuju ultraprerađenu hranu sa gojaznošću, rakom, kardiovaskularnim oboljenjima i ukupnom smrtnošću. Ove dve studije ostaju dosledne: ultraobrađena hrana je nedvosmisleno povezana sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti“, rekla je Marion Nestle, profesorka nutricionizma, studija o hrani i javnog zdravlja na Univerzitetu u Njujorku, koja nije bila uključena u istraživanja.

Pročitajte još:

Američka studija pratila je 200.000 žena i muškaraca, neke čak tokom 28 godina, i utvrdila da postoji veza između kolorektalnih karcinoma kod muškaraca, i njihovih navika u ishrani. S druge strane, ta veza nije pronađena kod žena.

Proizvodi kao što su šunka, slanina ili viršle, odavno važe za namirnice koje izazivaju probleme sa zdravljem i povećavaju rizik od raka creva, ali je sada prvi put utvrđeno da se to odnosi na sve namirnice iz ove kategorije, prenosi CNN. Zanimljivo je da je povećan rizik od raka debelog creva, i to do čak 29 odsto, primećen samo kod muškaraca.

Nije još sigurno zašto ne i kod žena, budući de se može u računicu uključiti još niz faktora kao što su gojaznost, hormoni…

„Ili su žene možda birale ‘zdraviju’ ultraprocesiranu hranu“, rekao je dr Robin Mendelson, gastroenterolog u Memorijalnom Sloan-Ketering centru za rak u Njujorku, koji takođe nije bio uključen u studiju.

Pročitajte još:

Studija u Italiji pratila je 22.000 ljudi tokom 12 godina, sa ciljem da utvrdi faktore rizika za nastanak karcinoma, kao i bolesti srca i mozga.

Analize su potvrdile da hrana bogata šećerom ili trans mastima, kao i ultraprerađene namirnice povećavaju rizik od rane smrti, posebno od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, kada su istraživači uporedili ove dve vrste hrane da vide koja je najviše doprinela, otkrili su da je upravo ultraprerađena hrana „najvažnija za definisanje rizika od smrtnosti“, rekla je autorka istraživanja Marialaura Bonačo, epidemiološkinja.

Zapravo, više od 80 odsto namirnica koje su u studiji klasifikovane kao nutritivno nezdrave, jesu one koje su ultraobrađene, pojasnila je Bonačo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)