Sve što treba da znate o Fajzer vakcini 

Zdravlje 09. nov 202020:50 > 21:03
Podeli:
Vakcina
Foto: Fotoarena / ddp USA / Profimedia

Vest o 90 odsto efikasnoj vakcini protiv koronavirusa dočekana je kao istorijska, kod nas posebno jer je predsednik Aleksandar Vučić objavio da je upravo za tu vakcinu potpisan predugovor. Evo šta zasad znamo o Fajzer-Bajontek vakcini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je objavio da je s Fajzerom potpisan predugovor za nabavku vakcine protiv koronavirusa. Prve količine se, kako je naveo, očekuju do Nove godine, a do kraja marta će biti obezbeđeno 350.000 doza vakcina, koje će prvo primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, kao i hronični bolesnici.

Dve nedelje kasnije kompanije Fajzer i Bajontek objavljuju da su udruženim snagama razvile vakcinu za koronavirus koja je efikasna 90 odsto, nema ozbiljnih neželjenih efekata, i, ukoliko sve bude po planu, prve doze bi mogle da budu date do kraja godine. Do toga ima još par koraka, ali dosadašnji rezultati jesu prilično optimistični.

Pročitajte još:

Kako radi Fajzer-Bajontek vakcina

Vakcina koju su razvili Fajzer i Bajontek koristi potpuno eksperimentalni pristup koji uključuje ubrizgavanje dela genetskog koda virusa ili RNK, kako bi se ojačao imuni sistem, preneo je BBC.

Prethodna ispitivanja pokazala su da vakcina vežba telo da stvara antitela i T-ćelije za borbu protiv koronavirusa.

Potrebne su dve doze u razmaku od tri nedelje, a ispitivanja pokazuju da se 90 odsto zaštite postiže sedam dana nakon primanja druge doze.

fajzer
Fajzer – ilustracija; Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Efikasnost od 90 odsto

Treća faza kliničkog ispitivanja vakcine BNT162b2 počela je 27. jula i do 8. novembra je uključila 43.538 učesnika, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu, istaknuto je na sajtu Fajzera. Fokus je bio na 94 slučaja zaraze koronavirusom koja su u međuvremenu potvrđena – ispostavilo se da je manje od 10 odsto njih prethodno dobilo vakcinu, dok je više od 90 odsto zaraženih bilo je u grupi koja je primala placebo.

„To ukazuje na efikasnost od preko 90 odsto, sedam dana nakon druge doze“, istakao je dr Albert Burla, predsednik i izvršni direktor kompanije Fajzer. „Zaštita se postiže 28 dana nakon početka vakcinacije, koja se sastoji od dve doze. Kako se studija nastavlja, procenat efikasnosti vakcine može da varira. Ali, nema izveštaja o bilo kakvim ozbiljnim bezbednosnim problemima i preporučeno je da se nastavi sa prikupljanjem dodatnih podataka o bezbednosti i efikasnosti kako je planirano“, napomenuo je dr Burla i zahvalio hiljadama ljudi koji su dobrovoljno učestvovali u testiranju.

Pročitajte još:

Studija se nastavlja prikupljanjem neophodnih podataka o bezbednosti vakcine do treće nedelje novembra, nakon čega će kompletan dosije biti predat regulatornom telu koje je odobrava.

Konačan procenat efikasnosti biće utvrđen analizom nakon što se nakupi 164 slučaja kovida-19, a studija će ispratiti i slučajeve kovida 19 potvrđene dve nedelje nakon druge doze. Kako je najavljeno, takođe se ispituje potencijal vakcine da pruži zaštitu od kovida-19 onima koji su mu prethodno bili izloženi, kao i u prevenciji protiv teškog obolevanja.

„Na osnovu trenutnih projekcija očekujemo da će globalno proizvesti do 50 miliona doza vakcina 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021. godine“, saopšteno je iz kompanija Fajzer i Bajontek.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar