Vakcina
Foto: Robin Rayne / Zuma Press / Profimedia

Analiza vakcine kompanije Fajzer je premašila očekivanja većine stručnjaka.

Vakcina je sve bliže masovnoj upotrebi, a prvi rezultati istraživanja pokazuju da je ona iza koje stoji kompanija Fajzer Bajontek efikasna 90 odsto. To tvrde proizvođači čija analiza pokazuje mnogo bolje efekte nego što su se stručnjaci nadali, prenosi Guardian.

Pročitajte još:

Visok procenat onih koje je vakcina uspela da zaštiti čine ove zaključke dovoljno ubedljivim. Regulatorna tela su do sada rekla da bi i vakcina koja je efikasna samo 50 odsto bila odobrena. Kompanija koja proizvodi ovu vakcinu je objavila da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

„Danas je sjajan dan za nauku i čovečanstvo. Prvi set rezultata našeg ispitivanja vakcine kovid 19 faze 3 pruža početne dokaze o sposobnosti naše vakcine da spreči kovid 19“, rekao je dr Albert Bourla, predsednik i izvršni direktor kompanije Fajzer.

U fazi tri testiranja ove vakcine je učestvovalo 43.000 ljudi.

Prikupljanje neophodnih podataka o vakcini koji se odnose na to koliko je bezbedna će se sakupljati do treće nedelje novembra, rekli su u kompaniji  Fajzer. Posle toga kompletan dosije će biti predat regulatornom telu koje je odobrava. Brzo izdavanje dozvole bi značilo da će prve doze biti date medicinskom osoblju do kraja godine.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (11)