Stručnjaci upozoravaju – ne idi u krevet gladan!

Podeli:
gladovanje spavanje
Foto: Sony Pictures Collection / Everett / Profimedia

Poznato je da nije pametno ići gladan u kupovinu ako bismo da smršamo jer tada uzmemo i ono što nam i ne treba. Ipak, pitanje je treba li ići praznog stomaka na spavanje, kako mnogi savetuju.

Pravilo kog se drže mnogi na dijeti je da, recimo, posle 19 sati ništa ne jedu. I kad creva zakrče oko 22, praviš se da nije ništa. Patiš, ali ideš gladan na spavanje. Ipak, novije studije kažu da to može da ima više štete nego koristi.

Zbog izgladnjivanja – gojenje

Desilo vam se nekad verovatno da ste preskočili doručak pa na pauzi u kancelariji poleteli ka krofni samo da utolite glad. Ispostavlja se da suzdržavanje od hrane ume da nas navede na pogrešan izbor – zbog izgladnjivanja u nekom trenutku pojedemo bilo šta. A ako u krevet odete gladni i spavate šest do osam sati, suzdržavate se od hrane toliko da će vam ujutru neki slatkiš u kuhinji delovati kao sasvim okej izbor. A to može da izazove domino efekat, pa da iznova ponavljate tu lošu naviku. Rezultat će najverovatnije biti – još koje kilo više.

Iako nam se metabolizam uspori dok spavamo, on i dalje radi. U dubokom snu naše telo se regeneriše, obnavlja mišićnu masu, pretvara proteine u mišiće i zaceljuje oštećena tkiva. A ako telu ne damo dovoljno energije za to, rizikujemo gubitak mišićne mase.

Našem telu treba gorivo 24 sata dnevno, čak I kad spavamo. To ne znači da treba da jedemo non-stop, ali znači da treba da telu obezbedimo ono što mu je neophodno da bi radilo stalno kako treba.

Pročitajte još:

Lagana grickalica puna proteina ili vlakana par sati pre spavanja – i probudićete se sveži i puni energije, pišu na sajtu SleepAdvisor.

Pritom, niko ne voli da bude gladan jer je tad obično i nervozan. O tim negativnim efektivma izgladnjivanja svedoče i brojne studije koje kažu da od izgladnjivanja postajemo hronično mrzovoljni. To naravno može loše da utiče na naš odnos sa drugima.

Najpametnije je jesti balansirano, redovno i zdravo. A ako u krevet idete gladni, nivo šećera u krvi pada, što i kod zdravih, a posebno kod dijabetičara, može da izazove glavobolju, vrtoglavicu i nesanicu.

Kako da izbegnete krčanje creva

Kao što nije dobro gladovati pred spavanje, nije dobro ni prejedati se. Zato je najbolje lepo rasporediti obroke tokom dana. Tako će nivo insulina u krvi biti stabilan, a I izbeći ćete napade gladi uveče i tokom noći.

Dobra ideja je i lagana večera s proteinima životinjskiog porekla ili pak koštunjavo voće, zdrave masti iz, recimo, avokada. To će vas duže držati sitima.

Jasno je da u krevet ne treba ići praznog stomaka, ali ako ste već na dijeti, a to podrazumeva restrikciju kalorija, creva će verovatno zakrčati u nekom trenutku. Ako se to desi uveče, umesto da redovno terate sebe da zaspite uprkos svemu, bolje rasporedite obroke u toku dana, a večera neka bude manja, ali zdrava i puna proteina.

I uz tu zdravu ishranu i vežbanje i višak kilograma će otići.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar