Pet razloga da počnete da hodate bosi

Zdravlje 30. jun. 202108:44
Podeli:
bosi
Bose noge; Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Mama će vas svaki put podsetiti da ne treba da hodate bosi, ali Bright Side piše da treba da se izujete i prošetate, jer je to dobro za telo, ali i za um. U nastavku pogledajte šta može dobro da se desi ako hodate bosih stopala.

Ravni tabani

Ako imate problema s ravnim tabanima, najbolje je da hodate bosi po plaži, naročito šljunkovitoj, travi ili nekoj drugoj neravnoj površini. Takođe, trčanje bez obuće takođe može da poveća visinu vašeg luka. Što više hodate bosi, jači su vam mišići stopala.

Krv, kosti, bubrezi, jetra

Prema istraživanju koje je sproveo „Journal of Alternative and Complementary Medicine“, bosonogo hodanje smanjuje viskoznost krvi. Osim toga, vaše kosti jačaju, a stimulacija akupresurnih tačaka na stopalima može da olakša i probleme sa bubrezima i jetrom.

Poboljšanje vida

Kad hodate bez obuće, vršite pritisak na određene tačke na stopalu. Kada napravite korak, pritisak je na prvom, drugom i trećem nožnom prstu. Upravo su te tačke odgovorne za poboljšanje vašeg vida, piše Bright Side.

Držanje i bolovi u leđima

Ako uvek nosite cipele, mišići za stabilizaciju stopala gube snagu, a rezultat su razne popratne bolesti i loše držanje. S druge strane, pritisak u određenim tačkama na tabanima, kao i različite temperature i teksture, čine čuda za vaše držanje tela. Stručnjaci kažu da vaše omiljene štikle zapravo mogu da prisile karlicu da se nagne ka napred, što kasnije izaziva bolove u leđima – bosi nećete imati problem s tim.

Pročitajte još:

Pamćenje

Prema studiji koju je objavio UNF, samo 16 minuta bosonog trčanja uticalo je na poboljšanje pamćenja ljudi za 16 dsto. Ukupno 72 osobe, koje su imale između 18 i 44 godina, učestvovale su u ovom eksperimentu. Pokazalo se da oni koji su trčali obuveni nisu pokazali nikakve promene u memorijskim performansama. Razlog tome je što vas bosonogo hodanje ili trčanje prisiljava da pažljivo koračate.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar