ginekolog
Foto: Roman Kosolapov / Alamy / Alamy / Profimedia

Nijednoj ženi nije prijatno da ginekologu kaže da je imala nezaštićen seks ili da oseća svrab, ali lekar zaista mora da zna sve te neprijatne detalje o vama da bi mogao da pomogne.

Ginekolog vas ne pita o seksu ili o eventualnom abortusu da bi vas postideo. Pitanja koja vam postavlja i iskreni odgovori mu pomažu da upozna vaše telo. Koje stvari ne smete sakriti ili prećutati prilikom pregleda?

Seksualni odnos bez kondoma

I sami znate koliko je kondom važan, ali morate naglasiti ginekologu ukoliko ste imali nezaštićen odnos jer su bakterijska i virusna oboljenja jako raspostranjena. Važno je da znate da niste usamljen slučaj. To se dešava i drugima. Vaš lekar bi trebalo da uradi opsežnije analize da bi ste znali da li je sve u redu. Sledeći put – pamet u glavu.

Bolovi tokom seksa

Moguće je da imate vulvodiniju, stanje hroničnog bola oko otvora vagine. Intenzitet bolova kod svake žene je različit, a najčešći simptom je osećaj jakog peckanja na genitalijama. Lečenje vulvodinije je usmereno na olakšavanje simptoma.

Krvarenje tokom seksa

Jedno je ako ste jednom imali energičniji i grublji seks nego inače, pa ste primetili kapljicu krvi, ali ako se problem krvarenja tokom ili nakon seksa ponavlja, tu informaciju morate podeliti sa ginekologom. To može da ukaže na širi spektar problema – suvu sluznicu, infekciju, cervikalne displazije, herpes, hlamidijske ili neke druge bakterijske infekcije, postojanje polipa,…

Čudan miris

Ukoliko izuzmemo period menstrualnog krvarenja i par dana pre i posle toga, čudan miris koji osetite čak i kada se okupate ukazuje na promene. Ginekolog će ispitati da li je uzrok pH disbalans sluznice, gljivična infekcija ili neko virusno oboljenje i prepisati vam terapiju.

Pročitajte još:

Poremećen menstrualni ciklus

Ukoliko tokom ciklusa više ili manje nego obično krvarite ili ukoliko vam menstruacija izostane ili se ponovi u kratkom roku, obavezno to kažite ginekologu. Te promene mogu da ukažu na ciste, hormonske promene ili neku infekciju.

Kvržice „tamo dole“

Ako ste na vagini primetili čudnu bubuljicu ili izraslinu, morate saznati da li se radi o urasloj dlaci ili nečem ozbiljnijem. Kvržice su obično benigne, ali važno je da ih lekar pregleda. Genitalne bradavice mogu biti vidljive neko vreme, ali herpesne lezije mogu zaceliti za sedam do 14 dana, pa je važno da reagujete na vreme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar