Šta nam govore različite analize gvožđa u krvi

Podeli:
gvožđe
Foto: TEK IMAGE / Sciencephoto / Profimedia

Postoji nekoliko krvnih testova vezanih za gvožđe, od kojih svaki pokazuje drugačije informacije.

Test serumskog gvožđa

Lekar će obično zatražiti testiranje serumskog gvožđa kao nastavak dijagnostike ako je vaše početno testiranje otkrilo rezultate van normale. Proverava jako visook ili nizak nivo gvožđa u krvi.

Rezultat van postavljenih parametara može da ukazuje na to da imate anemiju ili da ste pak uneli previše gvožđa, pišu na sajtu Živim.hr.

Test ukupnog kapaciteta vezivanja gvožđa (TIBC)

TIBC testom proverava se da li ima previše ili premalo gvožđa u krvotoku. Lekar može da zatraži ovaj test ako misli da imate anemiju ili previše gvožđa u krvi jer i jedno i druge može da bude znak ozbiljnog zdravstvenog stanja.

Gvožđe ne cirkuliše u krvi samostalno, već je vezano za transportne proteine koji se u dijagnostici zovu grupnim imenom TIBC, a slobodna frakcija UIBC, pa predstavljaju trenutni depo gvožđa.

Feritin test

Proverava nivo gvožđa skladištenog u vašem telu. Feritin predstavljaju prava skladišta gvožđa iz kojih ga organizam crpi kad mu nedostaje. I abnormalno nizak i visok nivo feritina može da uzrokuje neugodne simptome.

Simptomi manjka gvožđa

Osećate se umorno, slabo ili imate vrtoglavicu, bledi ste, puls vam je ubrzan, ruke su vam hladne, imate glavobolje i probavne probleme? Češće ste bolesni, a temperatura vam varira više nego inače? Uz to, primetili ste da manje jasno razmišljate i lošije pamtite? To su znakovi koji bi mogli da znače da vaše telo ne dobija dovoljno gvožđa. Možda isprva nećete primetiti ništa jer će vaše telo koristiti ono što je skladištilo u mišićima, kostima i jetri. Ali kada ponestane tih zaliha, vaša crvena krvna zrnca će prenositi sve manje hemoglobina. To znači da će telesne ćelije dobijati manje kiseonika, što pak dovodi do anemije.

Pročitajte još:

Koristan mineral

Gvožđe je mineral koji telo koristi, osim za snabdevanje kiseonikom, za stvaranje hormona, tetiva, ligamenata i drugog vezivnog tkiva. Ako ono nedostaje, verovatno vaša ishrana ne obiluje mesom i ribom. Manjak je moguć i ako izgubite krv zbog povrede ili bolesti poput čira ili raka debelog creva ili ako vam probava ne radi dobro.

Nivo gvožđa može da se smanji i sa starenjem i ako ste počeli da manje jedete. Ako ste muškarac, trebalo bi da unesete oko 8 mg gvožđa dnevno. Ženama mlađim od 50 godina treba oko 18 mg dnevno, a nakon 50. dovoljno je 8 mg dnevno. Ako ste vegetarijanac, treba vam dvostruko više. Hrana bogata vitaminom C (pomorandže, crvene paprike, jagode i brokoli) pomaže telu da apsorbuje gvožđe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar