Šta moraš da znaš ako radiš test na koronu kod kuće

Podeli:
kućni test na koronu
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kućni testovi na koronavirus juče su stigli u apoteke u Srbiji i rasprodati su za svega nekoliko sati. I mada će zahvaljujući njima mnogi lakše i brže saznati da li imaju koronu ili su samo prehlađeni, pa će i lečenje ići lakše, važno je znati da antigenski kućni test može da bude mač sa dve oštrice i da rezultate, posebno negativne, nikako ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd kazala je za portal Nova.rs da uz kućni test na virus korona koji je stigao u apoteke stoji preporuka da treba da ih radi stručno lice, ali da sve možemo i sami ako pratimo uputstva.

„Ako je test pozitivan, zaraženi ste. Dakle, on ne može da bude lažno pozitivan. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test, odnosno da se virus nije dovoljno namnožio u gornjim disajnim putevima i da ga nema dovoljno da bi se pokazao na testu“, kazala je Jasminka Bjeletić i istakla da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma.

Pročitajte još:

Imunolog Emina Milošević ranije je za portal Nova.rs govorila koliko su pouzdani antigenski testovi i čime treba da se vodimo kada ih radimo. To je posebno važno sada kada su nam dostupniji nego pre.

„Uzorci za ove testove se uzimaju isto kao i za PCR, brisom iz nosa i grla, i oni prvenstveno postoje jer su lakši i brži za izvođenje od PCR-a. Ipak, oni su manje pouzdani jer nisu dovoljno osetljivi – pa se tako dešava da nekad ne prepoznaju da je pacijent pod infekcijom. Ali oni se sve više pominju u poslednje vreme zbog namere da se testira što više ljudi“, ukazuje dr Milošević.

Ona ističe da su antigenski brzi testovi u svakom slučaju gora varijanta nego PCR zbog manje osetljivosti i zato je vrlo važno raditi ih prvih pet do sedam dana simptoma – kada je virus prisutan u dovoljnoj količini da bi se detektovao antigenskim testom.

Antigenski test nikako pred operaciju

„Vrlo je važno znati i da antigenski test nikako ne treba raditi ako nemate simptome jer je šansa da virus detektuje malu količinu virusa kod asimptomatske osobe mala. Iz istog razloga ovi testovi ne treba da budu merodavni ako pacijentu za neku operaciju treba dokaz da nema koronu“, upozorila je Emina Milošević.

test na koronu
Foto: Nova.rs

Zaključak je – ako antigenski test pokaže da ste pozitivni – vrlo verovatno i jeste, a ako pokaže da ste negativni – morali biste to da potvrdite PCR testom. PCR je i dalje, po svemu sudeći, zlatni standard, a antigenski brzi testovi su tu kao dodatno pomagalo uz koje možemo da potvrdimo infekciju, ali ne i da je sasvim eliminišemo.

I ne treba zaboraviti ono što lekari iznova ponavljaju – nijedan test nije 100 odsto siguran i da se kod sumnje na kovid najpre treba voditi kliničkom slikom i simptomima koje imamo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar