Uputstvo: Kako da se testirate na koronu kod kuće (VIDEO)

Zdravlje 18. dec. 202008:13 > 08:34
Podeli:

Antigenski test na koronavirus od sinoć je u prodaji u Apotekama Beograd, a prva količina je rasprodata za samo nekoliko sati. Novinari portala Nova.rs uspeli su da pronađu, prema rečima apotekarke, poslednja dva komada i testiraju ih.

U paketu smo dobili štapić za bris, tubu sa reagensom, kapaljku i pločicu sa testom, kao i detaljno uputstvo za pravilnu primenu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako biste se na adekvatan način testirali, neophodno je da pratite sledeće korake:

Korak 1: Štapić za bris staviti u nos što dublje kako biste uzeli što veredostojniji uzorak na osnovu kojeg će se utvrditi da li ste pozitivini ili negativni na koronavirus.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Korak 2: Štapić sa uzorkom ubaciti u tubu sa puferom (reagensom) i promešati nekoliko puta.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Korak 3: Kapaljkom poklopiti tubu u kojoj se nalazi reagens.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Korak 4: Izvaditi štapić iz tube.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Korak 5: Izvaditi test kasetu (pločicu) i postaviti je na ravnu površinu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Korak 6: Tubu na kojoj se kapaljka nalazi sa gornje strane okrenuti naopačke i kap po kap (tri kapi) ukapavati tečnost na test kasetu. Svaku kap ukapati nakon što se prethodna osuši.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Korak 7: Sačekati 20 do 30 minuta kako biste dobili rezultate testa. Ukoliko se na testu pojavi jedna crtica na polju C, vaš test je negativan. A ako se pokažu dve crtice na polju C i T, to znači da ste pozitivni na koronavirus. Međutim, ukoliko se pojavi jedna crtica na polju T, to ukazuje da je vaš test neispravan.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako se uzimaju na isti način, antigenski testovi nisu pouzdani i osetljivi kao PCR i nekada ne mogu da prepoznaju da pacijent ima infekciju. Stručnjaci tvrde da ih ne treba koristiti ukoliko nemate simptome, a da su najverodostojniji drugog, trećeg dana od pojave prvih simptoma.

Takođe, ukoliko test pokaže da ste negativni, to ne mora da znači da je tako, jer može da se desi da niste prikupili dovoljno materijala za reagens. Ali, ukoliko pokaže da ste pozitivni, nema sumnje da ste zaraženi koronavirusom.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar