Šta da uradiš ako osoba pored tebe kolabira na vrućini

Zdravlje 24. jun. 202112:27 > 13:23
Podeli:
Vrućina
Foto: KYLE RIVAS / UPI / Profimedia

Vrućina može imati pogubne efekte na zdravlje. Nisu retke situacije u kojima se nekome naglo sloši kada je napolju plus 35, a to može da se desi bilo gde: u prevozu, na ulici, poslu, kod kuće. Pitali smo lekara kako postupiti kada neko kolabira.

Dr Nikola Stojković za Nova.rs objašnjava da do kolabiranja najčešće dolazi zbog pada krvnog pritiska.

„Kada su temperature visoke, dolazi do pada pritiska zbog širenja krvnih sudova. Veoma često se to dešava i kada se boravi u zagušljivim prostorijama“, govori on.

Ukoliko primetite da se neko našao u takvoj situaciji, da se tetura i da mu nije dobro, morate hitro da reagujete. Ako je osoba na nogama, mora što pre da sedne.

„Ukoliko neko oseti malaksalost, slabost i kao da će da izgubi svest, prvo je najbolje da odmah sedne kako bi se sprečio pad. Osoba treba da diše polako i smireno. Treba doneti vodu, koju treba da pije u malim gutljajima – to je jako bitno. Treba i da se umije“, savetuje dr Stojković.

Policija Hitna pomoc
Hitna pomoć i policija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vaši dalji koraci zavise od toga da li je osoba svesna ili ne.

Pročitajte još:

„Ukoliko je osoba svesna, treba pitati kako se oseća, da li ima neke simptome. Ukoliko je bez svesti treba je ohladiti vodom i treba da leži na leđima, sa podignutim nogama, da bi cirkulacija proradila. Kad dođe sebi, može da uzme vodu u malim gutljajima. Ako je došlo do pada šećera u krvi, može se dati nešto slatko“, kaže doktor.

Ako čovek ne dolazi svesti ili ima povredu koja je izazvana padom, potrebno je pozvati hitnu pomoć. Međutim, i neki drugi simptomi su znak da je potrebna lekarska pomoć.

„Ukoliko se nakon kolapsa javi glavobolja ili mučnina koja ne prestaje, to su znakovi da osoba treba da se javi lekaru“, kaže dr Stojković.

Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Najzad, savetuje i kako da sprečimo da do kolabiranja dođe.

„Najvažnija je pravilna hidratacija, jer na ovim vrućinama gubimo mnogo tečnosti. Nosite flašicu vode svuda sa sobom. Važna je i pravilna ishrana – ljudi leti imaju smanjeni apetit. Posledica toga može da bude kolaps. Takođe, važno je i dovoljno spavati“, zaključuje dr Stojković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar