Danas najtopliji dan u poslenjih 6 godina: Lekar savetuje

Emisije 24. jun. 202107:50 > 13:59
Podeli:
Foto: Prinstcreen NOVA S

Letnja žega odnela je prvu žrtvu u regionu. Jedan muškarac je kolabirao usled vrućine u tramvaju u Zagrebačkoj Dubravi, da bi, uprkos svim naporima da mu se spasi život, ubrzo preminuo. O tome kako tropske vrućine utiču na naše zdravlje šta bi trebalo da radimo kako bismo izbegli kobne posledice u emisiji “Probudi se” govorio je kardiovaskularni hirurg Miljko Ristić.

Danas je najavljen najtopliji dan u poslednjih šest godina u Srbiji, a na pitanje da li postoji način da se organizam pripremi za temperature koje su blizu 40 stepeni, Ristić odgovara potvrdno, dodajući ne utiče samo temperatura na stanje kardiovaskularnog sistema.

Pročitajte još..

“Mi smo svedoci da različiti meteorološki faktori utiču konkretno na naš organizam. Uglavnom se sve završava bez nekih problema ukoliko je organizam mlad i zdrav. Međutim, u svakoj populaciji na svetu postoji kategorija starije populacije koja ima određene disfunkcije kardiovaskularnog sistema. Nije samo temperatura ta koja utiče na stanje kardiovaskularnog sistema, tu je i vlažnost vazduham atmosferski pritisak, brzina vetra, magnetna polja… Dakle, više je meteoroloških faktora koji utiču na naše zdravlje”, objašnjava ona.

On naglašava da postoje preventivne metode da se zaštiti organizam od tropskih vrućina.

“Pre svega savet za stariju populaciju je da, ukoliko već boluju od kardiovaskularnih bolesti, ne izlaze i svojih stanova. Neophodno je da sede u hladovini, da koriste klima uređaje, odnosno da izbegavaju izlazak u najtoplijim delovima dana. Važno je biti disciplinovan dok ovaj toplotni talas ne prođe. On uglavnom traje zbirno mesec dana, dve nedelje u junu i dve nedelje u julu. Važno je da se u tom periodu prilagodimo tim nepovoljnim meteorološkim faktorima”, rekao je on, da bi potom naglasio da je važno i ishranu prilagoditi u narednom periodu.

“Kalorična i masna ishrana utiču na pogoršane našeg stanja i kad su meteorološki uslovi idealni. U ovom periodu, kad ljudi izađu na ulicu, njima uglavnom pada pritisak i ubrzava se puls, što može fatalno da se završi. Do pada pritiska dolazi zbog vrućine i naš organizam se brani širenjem krvinih sudova, znojenjem i odavanjem toplote. U tom trenutku, taj nizak pritisak izaziva automatski ubrzanje pulsa koji može biti fatalan. Naravno, u takvim situacijama bi trebalo nadoknaditi tečnost, stoga je moj savet ljudima koji provode više vremena izvan svojih domova da ponesu vodu sa sobom”, ističe on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar