Savet lekara: Šta da jedeš i piješ da lakše podneseš vrućinu

Zdravlje 23. jun. 202113:51 > 13:52
Podeli:
Vrućina, leto, Dr Nikola Stojković
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Privatna arhiva

Kada je napolju baš vruće, sve nam pada duplo teže. Usporeno funkcionišemo, a često i gubimo apetit. Ipak, ishrana se ne sme zanemariti i mora se prilagoditi visokim temperaturama, za Nova.rs savetuje dr Nikola Stojković.

Kako biste sprečili kolabiranje i izdržali vrućinu, morate paziti šta pijete i jedete – jer nije svejedno.

Najbolje piće – voda

Lekar Nikola Stojković podseća na ono što dobro znamo: da je najbolje piće tokom toplotnog talasa voda. Hidratacija će pomoći našem organizmu kada je napolju pakleno.

Pročitajte još;

„Treba unositi dovoljnu količinu tečnosti. Uglavnom osobe popiju par časa dnevno, a preporuka je da to bude osam. Najbolji način da se izbegne dehidratacija i kolaps je da unosimo vodu u većoj količini“, savetuje lekar.

Nedostatak hidratacije dovodi do iscrpljenosti, suve kože, glavobolja, niskog krvnog pritiska i nesvestice, ukazuje dr Stojković. Ali ima još jednu važnu napomenu – ne treba da se nalivamo vodom non stop.

„Ne treba se nalivati vodom i ispirati bubrege, nego prosto piti u dovoljnoj količini. Potreba za tečnosti zavisi od metabolizma, težine, procenta telesne masnoće, nivoa fizičke aktivnosti. Preporuku za osam čaša treba zapamititi, ali je to sve individualno“, savetuje lekar i podseća da svako treba da nađe svoju meru.

Foto: Shutterstock

Zaboravite na pljeskavicu

Što se ishrane tiče, ključno je da bude lagana. To znači da treba da kupujete sezonsko povrće i voće i na takvim namirnicama zasnujete svoje obroke kada je vruće, savetuje dr Stojković.

„Što više sveže hrane, jer termičkom obradom namirnice gube vitamine i minerale koji su jako bitni“, rekao je on.

Njegov najvažniji savet je da ne preskačemo doručak.

„Važno je ne preskakati doručak, jer prvi obrok utiče na ishranu tokom celog dana. Doručak ima najveći uticaj na glikemijski status. Ručak i večera će biti obilniji, a i može doći do varijacija šećera u krvi ako preskočimo doručak“, upozorava dr Stojković.

dr nikola stojković
Foto: Privatna arhiva

Lekar ima i predlog namirnica koje se mogu jesti ujutru, pred vreli dan.

„Žitarice su dobre za doručak, a možete jesti i hladan sendvič ili sveže povrće. Jaja su takođe dobar izbor za doručak“, ističe doktor.

Ukoliko ste na nekoj dijeti, mora da se obrati pažnja na glikemijski indeks. Ako je prenizak, može da vas dovede do kolapsa, kaže dr Stojković. Najzad, savetovao je i kakvu hranu da izbegavamo.

„Prejaka, masna i začinjena hrana može da dovede do pojačanog znojenja, a to dovodi do gubitka tečnosti“, zaključuje dr Stojković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar