Revolucionaran lek protiv gojaznosti

Zdravlje 11. feb. 202113:09 > 13:17
Podeli:
lek za mršavljenje
Novi lek ubija apetit; Foto: scully / imageBROKER / Profimedia

Injekcija leka koji je nazvan semaglutid daje se jednom nedeljno i pomaže gojaznima da izgube oko 15 odsto težine za 16 meseci, objavili su naučnici čija je studija predstavljena u The New England Journal of Medicine i doživljava se kao početak nove ere u tretiranju gojaznosti.

Semaglutid je lek koji povećava proizvodnju insulina. Ali čini se da suzbija i apetit.

„Gubitak kilograma semaglutidom ostvaruje smanjennjem apetita, za koji se smatra da je rezultat direktnih i indirektnih efekata na mozak“, napisali su u svom izveštaju dr Robert Kušner i njegov tim.

Oni su testirali 1.961 osobu s viškom kilograma. Uz plan ishrane i treninga, trećina ispitanika je dobila placebo, a dve trećine semaglutid, piše CNN.

„Od početka testiranja do 68. nedelje grupa koja je dobila lek skinula je 14,9 odsto telesne težine naspram 2,4 odsto koliko je u proseku izgubila grupa koja je dobijala placebo“, zapisao je Kušnerov tim. Prosečan gubitak kilograma uz semaglutid bio je 15,3 kg.

Ipak, gotovo tri četvrtine ljudi koji su dobijali lek imali su problema s mučninom, prolivom, povraćanjem ili zatvorom, napominju istraživači.

Pročitajte još:

Valja dodati i da je 80% dobrovoljaca u međuvremenu odustalo od ispitivanja koje je trajalo gotovo godinu i po dana, ali naučnici misle da ima onih koji bi prihvatili da jednom nedeljno primaju injekciju koja će im obezbediti gubitak kilaže.

„Trenutno odobreni lekovi protiv gojaznosti zahtevaju primenu jednom do tri puta dnevno, pa režim u kojem se doza prima jednom nedeljno može olakšati pridržavanje“, napisali su. Takođe, uz ranije odobrene lekove moguće je skinuti tri do sedam odsto telesne težine, što deluje prilično malo naspram rezultata semaglutida.

Dr Džuli Ingelfinger i dr Kliford Rozen sa Univerziteta Tufts, koji nisu bili uključeni u studiju, nazvali su je „dobrim početkom“ i njene rezultate procenili kao ohrabrujuće, ali su i prepoznali velike slabosti istraživanja.

„Prvo, demografski podaci u ovom ispitivanju ne odražavaju celokupnu američku populaciju. Većina učesnika su bili belci, sa samo 6% Afroamerikanaca i 12% Latinoamerikanaca, dok gotovo 40% stanovništva SAD nije belo stanovništvo“, napisali su u komentaru u The New England Journal of Medicine, a ukazali su i na to da se nije pratilo da li lek obezbeđuje dugoročne rezultate.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar