Prvi posao baš u crvenoj zoni

Zdravlje 26. jan. 202111:19 > 12:03
Podeli:
delta soj
Ilustracija; Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U kruševačkoj kovid bolnici od otvaranja u proseku je po 70 pacijenata sa teškom kliničkom slikom. O njima brinu iskusni medicinski radnici, ali i oni koji su prvi posao dobili baš u crvenoj zoni.

Teška i neizvesna borba pacijenata i zdravstvenih radnika sa nepredvidivim virusom. Sa 26 godina, tek stečenom diplomom i odrađenim stažom Natalija Ristić nijednog trenutka nije bila u dilemi, piše RTS.

Pročitajte još:

„U početku, dok se ne naviknete, malo je neprijatno, ali posle toga zaboravi se na to. Kad se uđe u crvenu zonu, onda se radi sve što treba da se pomogne pacijentima i ne razmišljam o tome“, kaže dr Natalija Ristić.

A pacijenti su uglavnom nemoćni.

„Bude nam teško nakon svakog 24-časovnog dežurstva kada vidite u njihovim očima molbu za pomoć, to je jako teško, ali borimo se“, navodi Tamara Dimitrijević, medicinska sestra anestetičar.

Početni strah je brzo prevaziđen, rad u skafanderima je postao rutina. Nemoć obolelih i neprijatna tišina najveći su problem za zaposlene, a svako ozdravljenje nada, nagrada za požrtvovanost. Trenuci koji se pamte.

„Suze pacijentkinje koja je napustila intenzivnu negu. To je neki osećaj koji neću nikad da zaboravim. Prosto kada znate da ste uradili jedan veliki posao i da ste sačuvali jedan veliki ljudski život. To je veoma, veoma značajna stvar. Prosto negde vraćaju se emocije i te slike“, ističe Dimitrijević.

Većina zaposlenih u kovid bolnici nema mnogo radnog staža, ali je vreme provedeno u crvenoj zoni dovoljno iskustvo za čitav radni vek.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar