Žena hrvatskog košarkaša: Posle korone sam učila da govorim

Zdravlje 28. okt. 202010:13
Podeli:
Žan i Gorana Tabak Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Gorana Tabak (50), supruga hrvatskog košarkaša Žana Tabaka, progovorila je o strašnom iskustvu koje joj je donela korona i prisetila se kako je molila lekare da isključe aparate i puste je da umre.

„Iz bolnice sam izašla prije šest mjeseci, a tek prije nekoliko dana liječnici su mi rekli da sam napokon zdrava i da mogu otputovati u posjet mužu. No svjesna sam da je ispred mene još duga borba kako bih se vratila u nekadašnje stanje, a možda i još jedna operacija“, rekla je za 24sata.hr Gorana Tabak, supruga Žana Tabaka, koja je u martu zamalo umrla od komplikacija uzrokovanih koronavirusom.

„Bilo je trenutaka kad sam molila liječnike da isključe aparate i puste me da umrem jer sam bila praktično nepokretna prvih nekoliko dana nakon buđenja iz kome, nisam mogla zamisliti da tako provedem ostatak života“, priseća se žena koja je do korone, kaže, bila potpuno zdrava i u formi, redovno se bavila sportom, nikad nije bolovala ni pila lekove.

 

View this post on Instagram

 

Homemade haircut and a scar for my new beginning ??? #lifeisgood#coronavirus#almostkilledme#coronavirusespaña#

A post shared by ??ℴ???? ????? (@goxy183) on

I kad je zaražena, klinička slika joj je prvo bila blaga, ali posle samo nekoliko dana korona ju je oborila. Gorana je u madridskoj bolnici Zarzuela provela 33 dana. Dve nedelje je bila na respiratoru, u indukovanoj komi iz koje su je povremeno budili, a korona ju je toliko iscrpela da je izgubila 23 kilograma.

Pročitajte još:

„Danas mogu reći da sam sretna što sam živa i da sam prošla pravi pakao. Bila sam prva osoba zaražena koronom koja je u bolnici operirana, liječnici su mi morali napraviti traheotomiju da bih uopće mogla disati. Zbog cijele situacije liječnica koja je obavila zahvat imala je na rukama tri para rukavica i posebnu opremu, da se i ona ne zarazi, a zahvat nije smio trajati dulje od 15 minuta. Zbog toga joj je i ostao komadić plastike u rani, kasnije se sve iskompliciralo, ponovno su mi otvarali taj rez, pa je i rana krivo srasla, i sad mi ožiljak stvara probleme pri disanju i gutanju“, priča Gorana.

Jako dobro pamti strašan osećaj kad se probudila iz kome.

„Osim dva prsta jedne ruke, ostale dijelove tijela nisam mogla uopće micati. A govorila sam samo španjolski. Ja, zadrta Splićanka, koja svojoj djeci nikad nisam dopuštala da u kući pričaju bilo kojim stranim jezikom, nisam se mogla sjetiti nijedne hrvatske riječi. Nakon što sam se nekako vratila u život, morala sam ponovno učiti govoriti, hodati, a najveći su mi problem bile ruke, sve do nedavno nisam mogla ni odvrnuti čep na boci. Radila sam rehabilitaciju po posebnom programu, 3-4 puta tjedno odlazila u bolnicu na terapije… Tako da mi je više puna kapa i bolnice, i terapija, i svega. Nažalost, nije još gotovo, jednom tjedno i dalje moram na kontrolu i testiranje da liječnici vide jesam li i dalje imuna na koronu ili ne, mogu li je dobiti drugi put ili ne.“

Zbog dugotrajnog lečenja i oporavak je bio dug i težak.

Pročitajte još:

„Zbog malaksalosti se prvih dana nisam mogla ni dignuti iz postelje. U tih mjesec dana bolnice izgubila sam 23 kilograma. Tek nakon što sam vratila desetak kilograma uspjela sam se pridići. Dan kad sam opet stala na svoje noge i napravila prve korake pamtit ću zauvijek. Posljedica svega je da svaki dan moram piti 17 različitih tableta, više ni sama ne znam što sve uzimam. Od cijele ‘abecede vitamina’, A, B, C, D, E…, preko magnezija, selena i omega 3 do diuretika koji mi pomažu da što prije iz tijela izbacim kortikosteroide koje sam morala uzimati“, otkriva Gorana Tabak.

Kaže da strahuje od novog udara korone s kojim se Evropa suočava, jer ne zna da li može ponovo da se zarazi. Kod njenog supruga i dece takođe su registrovana antitela, što znači da su svi preboleli koronu, ali bez ozbiljnih problema.

 

 

View this post on Instagram

 

My Fam ?

A post shared by ??ℴ???? ????? (@goxy183) on

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar