„Ova nasmejana devojka borila se s depresijom tri godine“

Zdravlje 30. mar. 202108:44 > 10:05
Podeli:
Foto:Privatna arhiva

Anja Đorđević, buduća psihoterapeutkinja i asistentkinja za istraživanja u oblasti psihologije na Univerzitetu u Nici, kroz svoj lični primer opisala je pravo lice depresije. Ona je predočila nekoliko lekcija koje je sama naučila boreći se sa depresijom tri godine - a koje mogu biti izuzetno važne onima koji su još uvek na putu ka ozdravljenju.

Često depresiju shvatamo pogrešno, na osnovu nekih predrasuda koje smo stekli kroz medije ili popularnu kulturu. Ta bolest se ne shvata dovoljno ozbiljno, ne umemo da je prepoznamo kod drugih a često ni kod sebe samih, a sve ono što je prati se neretko nipodaštava.

Depresija se romantizuje, meša sa potištenošću, stigmatizuje… Neće nestati ukoliko nekome kažete da se „trgne“, da se ne nervira, da gleda svet sa vedrije strane. U pitanju je bolest koja proždire čoveka i poput crne rupe ga uvlači u mrak i vrtlog negativnih misli.

Zato je veoma važno čuti iskustvo Anje Đorđević, Kraljevčanke koja se obučava za psihoterapeutkinju u Francuskoj, koja je veoma iskreno ukazala na tri pouke koje je izvukla iz svoje trogodišnje borbe sa depresijom.

Pročitajte još:

Prenosimo objavu sa njene stranice „Psilozofija„.

„Ova mala, naizgled uvek nasmejana, borila se sa depresijom od 2017. Evo nekih lekcija koje je naučila na tom putu o tome kako tretirati ovo ozbiljno stanje.

Antidepresivi spasavaju živote, i nekad je to zaista jedini način na koji sebi možete pomoći

Kada dugo ne tražite pomoć (jer često ne želite da prihvatite svoje stanje), i/ili postoji odustvo podrške i razumevanja u okruženju i/ili imate neadekvatnu pomoć (nikakvu ili lošu psihoterapiju), lekovi su zaista najbolja opcija.

Depresija dovodi do disbalansa hemijskih procesa u mozgu. Antidepresivi najčešće deluju tako što pomažu serotoninu da pređe sa jedne na drugu nervnu ćeliju. Ja sam bila toliko tužna i anksiozna, da nije bilo načina da radim na bilo čemu na psihoterapiji. Tada sam donela odluku da krenem sa lekovima.

Doneli su mi mnogo dobrog – sigurnost i veliku zaštitu, ali i pojas sala oko stomaka, smanjeni libido i noćno znojenje. Život i mir nemaju cenu.

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost ima apsolutno isti efekat na mozak kao i antidepresivi

Ovo je odlična vest, međutim ako je najveći uspeh dana za tebe da se istuširaš, ili pojedeš ponešto čisto da preživiš (ja sam bila na granici anoreksije), kako onda da nateraš sebe da izađeš da trčiš?

Ipak, nakon nekog vremena uzimanja lekova, onda kada se zaista hemijski procesi u vašem mozgu izbalansiraju, e onda mnogo toga zavisi od vas. Onda depresiju morate tretirati kao svoje zube, svakog dana.

Tad imate sve uslove da čistite podrum i izbacujete toksine iz svog organizma i života (vrlo često u paketu sa depresijom u vaš život ulaze i manipulatori i narcisi, jer vi zaista jeste podobna žrtva). Tada treba da pijete omegu 3 (jer utiče na vašu moždanu aktivnost) i uvodite fizičku aktivnost u vaš život.

Najveći strah svake osobe koja je imala prvu depresivnu epizodu je druga depresivna epizoda

U prvoj ste preplašeni. U drugoj ste hrabriji, jer znate da ste preživeli prvu, a od treće zaista postajete mudriji.

Ova mala danas trči 25 km nedeljno, od tableta pije samo vitamine i suplemente i iza njenog osmeha više nema tuge. A kada tuga dođe, pa ona je zagrli i pita se šta ova želi da joj kaže“, piše Anja.

anja đorđević
Foto: Privatna arhiva

Za naš portal, Anja je otkrila zašto je odlučila da istupi sa ovom ličnom pričom o bolesti.

Pročitajte još:

„To veče kada sam poželela da napišem ovaj post, jednostavno sam bila spremna da pokažem svoje osetljivo, ali i hrabro i autentično ja i pred drugima. Sa druge strane, kao neko kome je psihoterapija poziv, osećam dužnost da o ovome govorim“, rekla nam je.

Nakon objave, javilo joj se više osoba koje se trenutno leče od depresije.

„Pretpostavila sam da će se neko sigurno pronaći, jer poznajem statistiku o depresiji. Ipak, nisam očekivala da mi ovoliko njih piše. Neki nisu ni osvestili koliko su loše već dugo vremena, dok nisu pročitali moju priču, a lečenje počinje tek kad sami sebi date pravo da ne budete dobro“, otkriva Anja.

Kaže i da su neke osobe imale priču koja je slična njenoj – što je dodatno ohrabrenje za one koji se leče. Moguće je posle depresivnih epizoda doći do onog „nikad nisam bio bolje u životu“ osećaja, naglašava Anja.

„Neki su uspeli da prepoznaju depresiju kod svojih najbližih. A neki su jednostavno bili tu da mene lično podrže. Sve ovo mi daje neizmernu motivaciju da nastavim da pišem, jer imam toliko toga da kažem što sa naučne strane, što i iz ličnog iskustva“, zaključuje ona.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar