Od čega se razbolela žena koja je primila Oksford vakcinu

Zdravlje 18. sep. 202009:59
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Farmaceutska kompanija AstraZeneca ustupila je CNN-u interni izveštaj u kojem se navode detalji neurološkog stanja koje je dobila žena koja je testirala vakcinu protiv koronavirusa.

Volonterka, koja je prethodno bila zdrava 37-godišnjakinja, „dobila je transverzalni mijelitis“ nakon primanja druge doze vakcine protiv koronavirusa, navodi se u izveštaju. Ona je hospitalizovana 5. septembra.

U dokumentu, koji nosi oznaku „preliminarni izveštaj“, piše kako je učesnica kliničkog ispitivanja nakon primljene druge doze imala problema s hodanjem, osećala slabost i bol u rukama, kao i druge simptome, prenosi Index.

Izveštaj je sastavljen 10. septembra poslat je sledećeg dana lekarima koji sprovode kliničko testiranje.

AstraZeneca je prošle nedelje izvestila o „neobjašnjivoj bolesti“ dobrovoljca u studiji i rekla da privremeno obustavlja klinička testiranja. Testiranja su ponovno pokrenuta u subotu u Velikoj Britaniji, ali ne i u SAD-u.

Rezultati ispitivanja raznih mogućih vakcina širom sveta prate se veoma pažljivo, a vakcina koju razvija AstraZeneca u saradnji s Oksfordom smatra se najjačim kandidatom u globalnoj utakmici. Nakon uspešne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi ova vakcina mogla biti jedna od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja je uključivala oko 30.000 volontera u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Efikasnost vakcine i njena sigurnost, procena da li ima negativne posledice na zdravlje – sve su to stavke koje se ispituju u ovoj fazi, koja može da traje nekoliko godina.

Pročitajte još;

Žena koja živi u Velikoj Britaniji „dobila je transverzalni mijelitis“, dve nedelje nakon primanja druge doze, a simptomi koje je imala su teškoće u hodanju, bol i slabost. Nakon što su stručnjaci pregledali njeno stanje, zaključili su da se može nastaviti sa ispitivanjem vakcine u Velikoj Britaniji i Brazilu.

Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči rekao je u utorak za CNN da je „samo pitanje vremena“ kada će se nastaviti s testiranjem vakcine u Sjedinjenim Državama. Dodao je da se u ovom trenutku oboljenje volonterke smatra „jednokratnom pojavom“ i da bi „bilo neobično u potpunosti zaustaviti testiranje na temelju jednog jedinog oboljenja“. Lekari će paziti da se ti simptomi ne pojave i kod drugih, naglasio je.

„Moramo posebno da pazimo i vidimo hoće li to da se ponovi. Ako dođe do toga, onda se radi o potpuno drugačijoj situaciji“, rekao je epidemiolog.

Obolela pacijentkinja primila je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa početkom juna i nije imala nikakve nuspojave. Drugu dozu primila je krajem avgusta, a 2. septembra je primetila prvi simptom: spotakla se dok je trčala.

Narednog dana dobila je simptome koji uključuju teškoće pri hodanju, bol i slabost u rukama, bol i smanjen osećaj trupa, glavobolju i smanjenu sposobnost korištenja ruku, pa je završila u bolnici.

Navodi se i kako je 37-godišnjakinja posetila neurologa koji je izjavio da ona u prošlosti nije imala neuroloških simptoma ili hroničnih bolesti. Ali, dodaje se kako za sada postoje „ograničene informacije o relevantnoj istoriji bolesti subjekta“.

Nijedan drugi sličan slučaj nije dijagnosticiran među ostalim dobrovoljcima ispitivanja, a prema najnovijim informacijama, neurolog je rekao i kako se volonterka već oseća bolje. Nakon nezavisnog pregleda utvrđeno je da ovo oboljenje ili najverovatnije nije povezano s vakcinom ili nema dovoljno dokaza koji bi sa sigurnošću utvrdili je li bolest povezana s vakcinom, piše u izveštaju.

Međutim, postoji još neodgovorenih pitanja koji bacaju sumnju na transparentnost AstraZenece. Kompanija je otkrila da je došlo do „kratkog zastoja“ testiranja u julu, kada je drugom volonteru pozlilo. U tom slučaju učesnik ispitivanja vakcine je imao „nedijagnostikovani slučaj multiple skleroze“, za koji se smatralo da nije povezan s vakcinom. Nisu objasnili kako su došli do tog zaključka ni zašto se o tome ćutalo više od mesec dana.

„To su vrlo osetljiva pitanja“, rekao je lekar Peter Hotec s fakulteta Baylor College of Medicine.

Pročitajte još:

Iz Operacije Warp Speed, koja finansira  testiranje vakcine AstraZenece, poručili su u utorak da se „pitanja u vezi s detaljima i podacima učesnika i obustave testiranja moraju uputiti regulatornim sponzorima koji koordinišu ovaj postupak“.

Hotec je rekao i kako ovakva nepotpuna komunikacija o testiranju može imati strašne posledice ne samo na vakcinu AstraZenece već i na druge vakcine protiv koronavirusa koja finansiraju vlasti.

„Ako se nastavi loša komunikacija, Amerikanci će odbiti da prihvate vakcinu, a to će imati učinak i na ostale vakcine Operacije Warp Speed“, rekao je.

SZO navodi da postoji gotovo 180 kandidata za vakcinu u raznim je fazama testiranja širom sveta, ali niko još nije završio kliničko ispitivanje. Organizacija je objavila kako ne očekuje da će vakcina ispuniti njene standarde za učinkovitost i sigurnost kako bi bila odobrena ove godine zbog vremena koje je potrebno za ispitivanje sigurnosti vakcine.

Američka agencija koja odobrava puštanje na tržište lekova i vakcina, Uprava za hranu i lekove (FDA), istakla je da bi mogla dati zeleno svetlo vakcinama za koronavirus i pre kraja treće faze kliničkog ispitivanja.

Pre više od desetak dana američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti pozvao je američke savezne države da ukinu neke uslove kako bi se vakcine mogla distribuirati pre 1. novambra, što je datum dva dana uoči američkih predsedničkih izbora.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar