Rat vakcinama: Oksford, Rusi, Kinezi i „tužna“ Srbija

Zdravlje 09. sep. 202016:58 > 17:03
Podeli:
vakcina
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Treći svetski rat možda je već počeo - umesto oružjem, vodi se naukom, a pobednik će biti sila koja izbaci na tržište najbolju vakcinu za kovid 19. U toj utakmici, Srbiji je pripala prilično nezahvalna uloga - "pokusnog kunića".

Vest da oksfordska vakcina izaziva neželjene efekte značajno je promenila odnos snaga kad je u pitanju trka za ampulom koja će spasiti čovečanstvo od koronavirusa, a čak se i papa umešao, dokazujući da je u toku pravo „ratno stanje“.

„Na nesreću, svedoci smo pojave pojedinačnih interesa. Na primer, postoje oni koji žele da prisvoje moguća rešenja za sebe, poput (razvoja) vakcina, a zatim ih prodaju drugima“, rekao je papa Franja. „Pojedinci koriste situaciju kako bi podstakli podele, stvorili ekonomsku ili političku prednost, započeli ili pojačali sukobe“, istakao je, ne precizirajući o kome je reč. No, nije tako teško pretpostaviti na koga je mislio.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je izjavio da su do sada 34 vakcine protiv koronavirusa svetskih proizvođača ušle u klinička ispitivanja, od čega je devet u poslednjoj, trećoj fazi, dok je čak 145 u pretkliničkoj fazi. Međutim, da se ne lažemo, samo nekoliko „igrača“ je ušlo u prvu ligu, a utakmica se s terena medicine uzdigla na veliko igralište moći rezervisano za svetske sile. U ovom trenutku, kako se čini, to su Rusija, SAD, Kina i Velika Britanija i Nemačka kao „igrač iz senke“ o kojem se malo priča, a u kojeg, zapravo, svi imaju najviše poverenja.

RUSIJA

Rusija je u vođstvu još od 11. avgusta, kad je registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa, koju je razvio Institut Gamalej. Nazvala ju je Sputnjik V, valjda da slučajno ne bude zabune čija je, a kako bi se pokazala moć, plan je da postane dostupna u drugim zemljama tek nakon što se „pokrije“ rusko stanovništvo.

Pročitajte još:

„Koliko ja razumem iz razgovora sa članovima Ruskog fonda za direktna ulaganja, koji se bavi ovim pitanjem, izvoz vakcine nije planiran u narednih 12 meseci, sve dok naša populacija ne bude vakcinisana“, izjavio je Aleksandar Gintsburg, direktor naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“.

U međuvremenu, Putin već pregovara s kraljevima, ruski naučnici se smeškaju na potvrde sa zapada i priznanja svetske zajednice za visoku bezbednost i efikasnost vakcine, a s ponosom gledaju kako tone reputacija Oksforda kao njihovog glavnog konkurenta u proteklom periodu.

VELIKA BRITANIJA

Naučnici s Oksforda od početka su prednjačili u svemu što se tiče koronavirusa, a svet je s nestrpljenjem iščekivao završetak testiranja vakcine koju su razvili s kompanijom AstraZeneka.

Prelazak na 3. fazu ispitivanja poslednjih nedelja obuhvatio je oko 30.000 učesnika u SAD-u, kao i u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi, a poverenje je raslo s činjenicom da se britanska naučnica dr Sara Gilbert, koja vodi oksfordski tim, i sama sa svojom decom prijavila za testiranje. Branko Rihtman, koji je primio čuvenu oksfordsku vakcinu, govorio je za Nova.rs kako sve to funkcioniše.

A onda je saopšteno da je ispitivanje oksfordske vakcine iznenada prekinuto. Dakle, Britanija je bar zasad napustila teren.

SAD

Amerika je pre mesec dana potpisala sporazum vredan 1,5 milijardi dolara sa farmaceutskom kompanijom Moderna za proizvodnju 100 miliona doza potencijalne vakcine za kovid 19. Tad je objavljeno i da „Trampova“ vakcina za koronu ne stiže pre novembra.

Inače, vakcina koju je razvila Moderna u partnerstvu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje još je u julu izazvala imunološki odgovor kod svih dobrovoljaca koji su primili dozu u prvoj fazi studije, a i sad čeka na klupi za pomoćne igrače.

SAD ulaže i u druge projekte, a vakcina koju će Amerikanci ekskluzivno dobiti postala je Trampov glavni ulog u predizbornoj kampanji. Paralelno, vodi i bitku sa SZO, iz koje je zvanično povukao SAD nezadovoljan njenim postupanjem tokom epidemije.

Naime, Bela kuća se usprotivila zabrinutosti koju je iskazala SZO, nakon što je jedan američki lekar rekao da bi vakcina protiv korona virusa mogla da dobije dozvolu pre nego što prođe kroz čitav proces kliničkih ispitivanja.

„Sjedinjene Države će nastaviti da angažuju naše međunarodne partnere kako bi obezbedili pobedu nad ovim virusom, ali nećemo da budemo ograničeni multilateralnim organizacijama na koje utiču korumpirana SZO i Kina“, navodi se u saopštenju portparola Bele kuće Džuda Dira.

Da, glavni kandidat SZO je – kineska vakcina.

KINA

SZO sarađuje sa Kinom na zahtevima za međunarodno odobrenje bilo koje kineske vakcine za kovid 19, izjavila je pomoćnica generalnog direktora Mariangela Simao na brifingu u Ženevi. U međuvremenu, Kinezi već primaju eksperimentalnu vakcinu.

Izvršni direktor kineske biotehnološke kompanije „Sinovak Biotek Ltd“ rekao je da je oko 90 odsto zaposlenih dobrovoljno primilo vakcinu, kao i članovi njihovih porodica.

Kineske vlasti u julu su pokrenule program hitnog vakcinisanja protiv koronavirusa, namenjen zaposlenima u zdravstvu i drugim neophodnim sektorima, a u te svrhe se, pored drugih eksperimentalnih vakcina, koristi i „Sajnovakova“ vakcina „koronavak“, koja je trenutno u trećoj fazi redovnih kliničkih ispitivanja. Kako navodi Rojters, svi primaoci vakcine unapred su obavešteni o potencijalnim nuspojavama koje ona može izazvati, a koje su se, kako kažu u “Sajnovaku”, do sada javljale veoma retko.

A gde je tu Srbija?

Dok bogati uveliko naručuju doze, siromašni čekaju u redu. A gde je tu Srbija? Pa, reklo bi se, negde u kineskoj provinciji, ili, ako više volite – na klupici sa Pakistanom (dobrovoljno) čeka testiranje eksperimentalne vakcine.

Dragoslav Popović, konsultant Unicefa i Svetske banke i predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije, izjavio je da „u Srbiju može da uđe samo dobra vakcina, koja ima i bezbednost i kvalitet“, ali će, kako se čini, na Srbima biti testirana i „sumnjiva“ kineska vakcina.

Pročitajte još:

Naime, Srbija se nalazi među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja vakcina protiv koronavirusa, koje su proizvele Kineska nacionalna biotehnička grupacija (CNBG) i Sinovak, saopšteno je iz ovih kompanija, a prenele su agencije.

Kineske kompanije uključuju više zemalja u proces testiranja vakcina kako bi dobile konačna odobrenja za njihovu upotrebu, s obzirom na to da sve manji broj novih slučajeva zaraze u Kini čini tu državu nezadovoljavajućim mestom za takva ispitivanja. Kako bi dobile dozvolu za masovnu upotrebu vakcina, kaže se u saopštenju, farmaceutske kompanije moraju da dokažu da su one bezbedne i dovoljno efikasne, i to na osnovu podataka prikupljenih u obimnoj trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Ukratko, ostaje nam samo da u ovom „ratu“ navijamo za Kinu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar