Vakcina
Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Primamljivo je zvučalo mnogima kad su nedavno čuli da se u Italiji, recimo, dobrovoljcima za eksperimentalnu vakcinu protiv korone plaća 700 evra.

Kako funkcionišu klinička testiranja

Ispitivanja probnih vakcina rade se u tri faze. Oni koji su deo početne faze zapravo su među prvima u svetu koji prime tu probnu vakcinu. Tih nekoliko desetina dobrovoljaca naučnici detaljno posmatraju nakon što im daju svaku dozu, a onda ih narednih godinu dana s vremena na vreme kontrolišu, pišu na sajtu Advisory.com.

U drugoj fazi testiranja naučnici najviše pažnje posvećuju eventualnim nuspojavama, kao i tome da li kandidati razvijaju imuni odgovor. U toj drugoj fazi obično učestvuje nekoliko stotina ljudi. Problem kod nje je što oni koji razviju odbrambeni odgovor neće u svakom slučaju biti zaštićeni od patogena, u ovom slučaju od koronavirusa.

Tada je vreme za treću fazu u kojoj učestvuje nekoliko desetina i stotina hiljada ljudi i u kojoj su sada mnogi proizvođači vakcine protiv korone, od Rusije, preko Kine do Engleske. Cilj treće faze, koja po pravilu i najduže traje da bi sve bilo bezbedno, jeste da se otkrije da li ona pruža zaštitu od infekcije. Tada pola učesnika dobija vakcinu, a polovina koja je kontrolna grupa dobija plasibo.

Takođe, u trećoj fazi pojedini naučnici ne izlažu kandidate namerno virusu, već unapred biraju one koji žive u žarištima, a neki, kao što je najavljeno za oksfordsku vakcinu, to ipak rade kako bi se proces ubrzao i pre stiglo do vakcine. Potom se dobrovoljci iz obe grupe testiraju na koronavirus i na osnovu toga istraživači zaključuju da li vakcina smanjuje rizik od zaražavanja.

Pročitajte još:

Nije sigurno da ćete biti u test grupi

Sve je eksperimentalno, pa zato ne treba sa sigurnošću očekivati da ćete nakon testiranja biti zaštićeni od virusa jer je moguće da ne budete u test grupi, već u onoj plasibo. I mada to ne ohrabruje, te kontrolne grupe su vrlo važne jer bez njih naučnici doslovno ne bi imali ništa od podataka.

Platiće vam rizik

Cena koju dobijaju dobrovoljni učesnici može da ide od nekoliko stotina evra do nekoliko hiljada, pa je tako iz Italije nedavno stigla vest da volonteri za probnu vakcinu protiv koronavirusa dobijaju po 700 evra. Taj novac im ide kako bi im se nadomestilo vreme i trud koji ulažu. Ipak, nikako ne treba zaboraviti moguće rizike koje primanje jedne eksperimentalne vakcine nosi sa sobom. Na to nas je podsetio učesnik u ispitivanju oksfordske vakcine – testiranje je na neko vreme bilo pauzirano jer je dobio neobjašnjive a vrlo opasne zdravstvene tegobe.

Mogući su troškovi za lečenje nuspojava

I mada dobrovoljci dobijaju novac za učešće u testiranju, obično oni sami snose troškove lečenja ukoliko im se jave neke nuspojave. Osiguravajuće kuće vrlo retko nadomeste troškove za bilo šta što je eksperimentalno. Zato je vrlo važno da pre svega sa organizatorima testiranja proverite koje troškove bi oni pokrili ukoliko vam test vakcina naruši zdravlje, a isto treba videti sa nadležnima u sopstvenoj zemlji.

Kako se prijavti

Na sajtu Clinicaktrials.gov možete pronaći informacije o testiranjima koja se trenutno obavljaju u svetu i proveriti u kojoj su fazi. Takođe, tu je i sajt Coronaviruspreventionnetwork.org koji okuplja volontere na jednom mestu i pruža korisne podatke, a od pomoći može da bude i sajt 1DaySooner.org.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)