„Tu se valjaju pare“: Kojoj vakcini doktori najviše veruju

Zdravlje 20. avg. 202011:40 > 11:48
Podeli:
Foto: Nova S; Nebojša Raus RAS; Ivan Dinčić/Nova S

Gotovo svakodnevno stižu vesti o vakcinama koje se trenutno razvijaju u više država sveta. Pitali smo tri naučnika u koju od ovih vakcina polažu najviše nade.

U medijima se najviše pominju četiri vakcine na kojima naučnici iz četiri zemlje.

Prvo je tu već registrovana ruska vakcina – Sputnjik V je naziv dobila po prvom ruskom satelitu koji je lansiran sa zemlje u oktobru 1957. godine. Ipak, ruski Gamalej institut, koji razvija vakcinu, nije objavio naučne podatke o bezbednosti i načinu na koji ona razvija imunitet – zbog toga nezavisni istraživači ne mogu da je procene. Ali, Putin je narod ohrabrio rekavši da je njegova ćerka već primila ovu vakcinu.

Pročitajte još:

Nedavno se pominjala i kineska vakcina – kompanija „CanSino biologics“ patentirala je vakcinu pod nazivom „Ad5-nCOV“. Ovo je prva vakcina protiv koronavirusa koja je dobila odobrenje patenta u Kini.

SAD u opticaju ima šest mogućih vakcina, ali se najviše izveštavalo o vakcini kompanije „Moderna“, koja je krajem jula ušla u teću fazu ispitivanja. Entoni Fauči, vodeći američki ekspert za zarazne bolesti, rekao je da bi rezultati testova mogli da budu saopšteni do novembra, ili čak ranije.

SZO je objavila da se trenutno na svetu 140 vakcina nalazi na pretkliničkim testovima, 10 u prvoj i devet u drugoj fazi, a četiri vakcine su stigle do treće, finalne faze ispitivanja. To su bili njihovi podaci krajem jula.

Dok čekamo na potencijalni lek za kovid 19, pitali smo tri stručnjaka u koju od ovih vakcina polažu najviše nade: epidemiologa dr Zorana Radovanoviča i imunologe dr Nebojšu Arsenijevića i dr Dušana Popadića.

Ovo su njihovi odgovori.

Dr Zoran Radovanović

Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

„U pitanju je veranje na Himalaje. Sa starta je krenulo skoro 200 takmičarskih ekipa. Važan je cilj, a ne prolazna vremena na nižim fazama penjanja. Redosled će se menjati i mnogi će otpadati. Najbrži se tek približavaju polovini puta, a čuju da je jedna ruska ekipa, koja je malo zaostala iza njih, već proglasila pobedu. Vreme će pokazati koliko je to razuman potez.

Rusi su, naime, tek započeli klinička ispitivanja, a onda su, bez potrebnih dokaza, registrovali svoju vakcinu i time dali zeleno svetlo za masovnu proizvodnju. U međuvremenu će vakcinu dalje testirati, jer je broj od samo 38 vakcinisanih dobrovoljaca potrebno povećati nekoliko stotina puta. Ako zaštita bude slaba ili se neželjena dejstva pokažu neprihvatljivo visokim, od vakcine će se odustati. U protivnom, ukoliko se uspe, Rusi će se najbolje pozicionirati kao proizvođači prve vakcine.

Tim turbopogonskim putem sada su krenuli i Kinezi. Danas nijedna od tih vakcina ni izdaleka ne ispunjava uslove da je registruje naša Agencija za lekove i medicinska sredstva. Bez takvog aminovanja, vakcina se ne sme koristiti u Srbiji. Inače, za zadovoljavanje globalnih potreba za vakcinacijom, svetu je potrebno bar 5-6 velikih proizvođača. Za sve će, dakle, biti mesta“.

Dr Nebojša Arsenijević

„Ne zna se ništa o tim vakcinama, odnosno ne zna se sastav. Dok ne vidim sastav ja ne mogu da imam mišljenje. Niko i neće to da kaže dok ne završi proceduru, a i onda za većinu vakcina vi ne možete da saznate sastav, to je nova moda u poslednjih pet godina. Dok ne vidim ne mogu ništa da kažem, ali znam za koga navijam – za Ruse.

Pročitajte još:

Tu se valjaju velike pare. „Novartis“ je za vakcine za grip 2007. i 2008. godine, kada je bila preteća epidemija, zaradio čisto 32 milijarde eura. Ove će vakcine da budu skuplje, i primaće ih veći broj ljudi, što znači da će zarada da ide na 500 milijadi dolara. To su ogromne zarade čak i za najrazvijenije zemlje.

Tehnologija je takva da je procedura dosta problematična. To mora da se provuče kroz humanoidne embrionalne ćelije, pa da se u njima napravi kopija, pa da se to vakcinom ubaci u naše ćelije koje će da stvore antigen. Šta će sve virusni RNK da povuče iz tih ćelija, mi to ne znamo. Zato je najvažniji sastav. Ne zna se ništa o tim vakcinama precizno.

U Rusiji je drugačiji pristup nauci nego na Zapadu. Rusi su u stanju da koncentrišu dosta ljudi na istom mestu i da urade posao. Sve ove druge firme, ko god radi za njih, traži ogromne pare, jer procenjuje dobit koju će imati, a čini mi se da Rusi ne pitaju koliko hoćeš da zaradiš radeći na tome. To je moje mišljenje, možda nisam u pravu. Iako su tehnološki daleko iza, imaju neke druge prednosti“.

Dr Dušan Popadić

„Ne mogu reći u koju vakcinu polažem najviše nade, jer ne znam kakva je efektivnost, niti bilo šta drugo, dok ne vidim podatke. A podaci nisu dostupni. To je pitanje brojeva koje ja nisam video.

Niti mogu neku vakcinu da diskreditujem, niti koju mogu da pomenem u pozitivnom kontekstu. Samo to što je neko vakcinu već napravio, ne znači praktično ništa. Sve su to velike zemlje koje mogu da proizvedu dobru vakcinu, ali treba da vidimo dokaze da je to stvarno dobro. Svi imaju potencijal, ali ja prosto ne znam ni za jednu kakva joj je efektivnost“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar