Od novembra do sad žena i ja smo dvaput prošli korona pakao

Zdravlje 24. apr. 202116:03 > 16:08
Podeli:
Korona
Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Beograđanin Goran M (48) i njegova supruga preživeli su pravu zdravstvenu golgotu. Kada su se prvi put zarazili koronavirusom, mislili su da će infekcija biti završena sa blažim simptomima. Međutim, četiri meseca kasnije, našli su se ponovo u paklu kovida 19.

„Supruga i ja smo dobili koronu krajem novembra, nakon kratkog puta na Zlatibor. Nismo imali jake simptome. Testirali smo jer je koleginica supruge bila pozitivna, kako bismo bili odgovorni prema drugima. Ja sam doduše bio negativan. Radili smo rendgen i krvnu sliku“, otkriva na početku Goran.

Njemu su tada dijagnostikovali bronhijalnu šaru, što nije ništa ozbiljno jer je ima 90 odsto ljudi, kaže on. Prepisali su mu antibiotike. Stanje njegove supruge bilo je malo ozbiljnije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Supruga je imala početak upale pluća i dali su joj takođe antibiotike“, priča on.

Simptome koje je osetio u novembru uporedio je sa gripom – imao je temperaturu samo jedan dan, osećao je bol u krstima, u leđima i butinama. Goranova supruga čak nije imala temperaturu nijedan dan.

Tako su nakon četranest dana karantina mislili da su infekciju pobedili.

Pročitajte još:

Goran ima petoro dece, koja nisu imala simptome, ali su, kako kaže, bila zarazna. Primetili su kod dvoje najmlađih da su bili pospaniji i da su izgubili apetit.

Međutim, on je ubrzo nakon izlaska iz izolacije shvatio da je koronavirus ipak ostavio posledice na njegovo opšte stanje.

„Čovek sam koji je izuzetno aktivan, ali dva meseca posle toga sam posle svakog napora mislio da ću dobiti infarkt. Taj bol u grudima i premor nakon recimo tri stepenika nisam nikad osetio. Trebalo mi je deset minuta da dođem sebi“, otkriva, dodajući da je uprkos tome sebe namerno forsirao.

To je mogao biti jedan od uzroka za pakao koji je usledio u martu. Naime, tada se zdravstveno stanje ovog bračnog para naglo pogoršalo.

„Martovska priča je potpuno drugačija. Došli smo kući iz neke šetnje, supruga je legla i u sat vremena je dobila simptome prehlade: kad te zabole kosti i glava i dobiješ temperaturu 37,8 kao i groznicu. Popila je brufen tada“, priča Goran.

Otišli su da se urade antigenski test i oboje su bili pozitivni. Goranovoj supruzi su na pregledu bila popuno čista pluća tokom slušanja uz pomoć stetoskopa. U Batajnici je uradila rendgenski snimak, koji je bio dobar, kao i krvna slika. Ali usledio je novi obrt.

„Tri dana kasnije, počela je da kašljuca u kontinuitetu sa temperaturom 38,5. To mi se nije dopalo, pa smo opet otišli na pregled. Nalaz stetoskopa je opet bio čist, ali smo sumnjali u to.

Uspeli smo da odemo u kliniku na Bežanijskoj kosi i uradila je skener. Dakle prepodne su nalazi bili čisti, a poslepodne je skenerom otkrivena obostrana upala pluća. Dobila je preporuku za bolničko lečenje i mesto u Beogradskoj areni“, priča nam Goran.

Pročitajte još:

A onda je virus sustigao i njega.

„Kad sam išao da ostavim ispred Arene paket za suprugu, bio je lep i sunčan dan, a onda je pirnuo neki vetrić, a ja sam osetio groznicu koja je bila neverovatna. Došao sam kući, prvo sam se istuširao vrelom vodom, kako bih umirio tu hladnoću u kostima, a onda dva puta hladnom vodom. Popio sam dva paracetamola, a imao sam 39,4 temperaturu. To veče sam dobio infuziju u kućnim uslovima, a posle nekog četvrtog, petog dana sam došao sebi. Kasnije mi je rendgen nalaz pokazao upalu levog plućnog krila“, priča on.

Kovid ambulanta Novi Beograd
Kovid ambulanta Novi Beograd Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Imao je suv kašalj, stravičnu glavobolju, bol u grudima tokom disanja i kašljanja. Posle deset dana se stabilizovao.

„Posledica je opet premor, ali se mnogo bolje osećam nego nakon perioda u novembru. Tada nisam mogao da napravim pet koraka“, kaže Goran.

Smatra da je virus sve to odradio njegovom organizmu od novembra, kada nije lečen adekvatno – dok je u martu dobio odgovarajuću terapiju koja ga je definitivno izlečila.

Komentari

Vaš komentar