Istraživanje: Fajzer vakcina bezbedna za trudnice

Zdravlje 22. apr. 202112:09
Podeli:
trudnica; maska
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Vakcine protiv kovida 19, koje su proizvele kompanije Fajzer/Bajontek i Moderna, bezbedne su za trudnice, prema novim podacima objavljenim u sredu u New England Journal of Medicine.

Studija sugeriše da su koristi od vakcina za trudnice veće od rizika.

U okviru istraživanja, naučnici su analizirali podatke o 35.691 vakcinisanih trudnica između 14. decembra 2020. i 28. februara 2021. Podatke su dobili iz sistema za nadzor pametnih telefona američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i iz izveštaja o neželjenim efektima vakcina (VAERS).

Trudnice su imale od 16 do 54 godine.

Pročitajte još:

Od 827 završenih trudnoća, otkrili da je 115 (13,9 odsto) žena izgubilo bebu, dok je 712 (86,1 odsto) porođaja proteklo u najboljem redu. Preuranjeni porođaj dogodio se kod 9,4 odsto trudnica. Nije prijavljena neonatalna smrt.

Studija je takođe ispitivala neželjene efekte vakcina tokom trudnoće. Naučnici su otkrili da je najčešći neželjeni efekat bol na mestu injekcije, koji se javljao češće kod trudnica. Međutim, trudnice su ređe prijavljivale glavobolju, bolove u mišićima i groznicu.

Autori studije kažu da su potrebna dodatna dugoročna istraživanja kako bi se procenila bezbednost vakcine tokom trudnoće.

Drugo istraživanje, objavljeno prošlog meseca, pokazalo je da su vakcine Moderne i Fajzera efikasne u zaštiti trudnica i dojilja, ali i njihove novorođenčadi. Studija, objavljena u Američkom časopisu za akušerstvo i ginekologiju, pokazala je da majke mogu preneti zaštitna antitela na novorođenčad.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar