korona simptomi
Foto: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Važno otkriće!

U jeku korone nam nije delovalo tako, ali sada se ispostavlja da jedan od simptoma zaraze – gubitak čula mirisa ili ukusa- zapravo može da bude dobra stvar.

Naime, naučnici sada veruju da je to znak snažnog imunološkog odgovora. Studija je pokazala da pacijenti sa kovidom koji su imali anosmiju, tj. izgubili su čulo mirisa, ili su imali ageusiju – gubitak ukusa – imaju dvostruko veće šanse da imaju antitela dugo nakon infekcije.

Prethodna istraživanja su pokazala da jak imuni odgovor ubija ćelije u nosu, uzrokujući simptome. Ali to bi takođe mogao biti znak da će bolest biti sa blažim simptomima.

Pročitajte još:

U studiji naučnici sa Univerziteta Kolumbija testirali su 306 odraslih sa Menhetna koji su imali kovid u prvim mesecima pandemije. Njihova dijagnoza je potvrđena PCR testovima, testovima na antitela ili rendgenskim snimcima.

Otprilike dve trećine reklo je naučnicima da su izgubili miris ili ukus tokom infekcije. Rezultati su pokazali da 71 odsto onih koji su prijavili gubitak ukusa ili mirisa ima antitela na kovid.

Poređenja radi, među onima koji nisu prijavili simptome, samo 57 odsto je bilo pozitivno na proteine koji se bore protiv virusa.

Naučnici su otkrili i da su oni koji su izgubili čulo ukusa i mirisa imali 100 odsto veće šanse da budu pozitivni na antitela od onih koji nisu imali simptome.

„Rezultati naše studije pokazuju da su gubitak mirisa i ukusa tokom kovid infekcije jaki pokazatelji snažnog imunološkog odgovora“, rekli su stručnjaci čija je studija objavljena u časopisu PLOS ONE.

Prethodna istraživanja govore da gubitak ukusa i mirisa može biti povezan sa načinom na koji se telo bori protiv virusa. Postoje neki dokazi da jači imuni odgovor može dovesti do uništenja više ćelija čula mirisa i ukusa jer su one prve koje se inficiraju virusom.

BONUS VIDEO: Da li postoji mogućnost da navijači iz Katara donesu „Kamilji“ grip u Srbiju?