lek korona
Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio

Istraživači su otkrili da bi lek za reumatoidni artritis, za koji je ranije utvrđeno da može da bude spasonosan za teške kovid pacijente, mogao da pomogne i onima koji zbog infekcije koronom primaju kiseonik.

Tako bi se značajno smanjio pritisak na zdravstveni sistem, piše Gardijan.

Studija je prošlog meseca pokazala da je antiinflamatorni lek tocilizumab smanjio rizik od smrti pacijenata sa kovidom na intenzivnoj nezi i skratio vreme koje su pacijenti proveli u takvim jedinicama. Sada je velika studija i potvrdila ta saznanja, a i otkrila da bi ovaj lek mogao da pomogne širem krugu pacijenata sa kovidom.

Pročitajte još:

„Na osnovu podataka smatramo da bi otprilike polovina primljenih pacijenata imala koristi od ovog leka“, rekao je profesor Peter Horbi sa Univerziteta u Okfordu. „Mislimo da se to može desiti sada“, dodao je on.

Novo ispitivanje pokazalo je da je tocilizumab smanjio rizik od smrti za oko 14 odsto u odnosu na one koji su primali uobičajenu terapiju. Većina pacijenata u okviru istraživanja primila je ovaj lek zajedno sa deksametazonom, koji se već koristi u terapiji kovida. Na kraju je naučnike posebno obradovalo to što su ova dva leka zajedno davala odlične rezultate.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)