nevakcinisani korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Često korišćeni tretman za astmu mogao bi da smanji potrebu za hospitalizacijom pacijenata sa kovidom 19 ako se lek daje u roku od sedam dana, rekli su britanski istraživači.

Budesonid, koji AstraZeneka prodaje pod nazivom pulmikort, a koji se koristi i za lečenje pluća pušača, smanjio je vreme potrebno pacijentima da se oporave od kovida 19 i kada se daje u inhalacijskoj formi, saopštio je Univerzitet u Oksfordu, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Studija koja je trajala 28 dana obuhvatila je 146 pacijenata i pokazala je da inhaliranje budesonida za 90 odsto smanjuje rizik potrebe za bolničkim lečenjem u odnosu na običnu zdravstvenu negu, navodi ovaj univerzitet, a prenosi N1.

Naučnici su odlučili da sprovedu ovo istraživanje na osnovu činjenice da su pacijenti sa kroničnim respiratornim bolestima, a njima se često prepisuje inhaliranje steroida, bili znatno manje hospitalizovani zbog kovida 19 u ranim danima pandemije.

Početni podaci ove studije pokazali su da su volonteri koji su uzimali budesonid brže lečili temperaturu i su imali manje trajnih simptoma.

„Raduje me što relativno siguran, široko rasprostranjen i dobro proučen lek može da utiče na pritisak kom smo izloženi u ovoj pandemiji“, kaže Mona Bafadel, koja je vodila studiju koja još nije prošla recenziju.

Pulmikort je bio veoma poznat lek kompanije AstraZeneke, jednog od proizvođača vakcine protiv kovida 19, a danas se na tržištu nudi noviji lek simbikort, kao alternativa za lečenje astme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)