Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, Foto: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

Visok unos alfa linolenske kiseline (ALA) - koja se uglavnom nalazi u orašastim plodovima, semenkama i biljnim uljima - povezan je sa manjim rizikom od smrti od svih uzroka, a posebno od bolesti srca i krvnih sudova, otkriva studija objavljena u BMJ.

Alfa-linolenska kiselina (ALA) je vrsta omega-3 polinezasićene masne kiseline koja se nalazi u biljkama, kao što su soja, orasi, uljana repica i seme lana.

Prethodne studije pokazale su da je visok unos ALA povezan sa manjim rizikom od koronarne bolesti, ali nalazi drugih studija o ALA i riziku od smrti nisu bili jasni.

Pročitajte još:

Kako bi se pozabavio ovom nejasnoćom, međunarodni tim naučnika analizirao je rezultate 41 studije objavljene između 1991. i 2021. godine o povezanosti ALA i rizika od smrti od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i raka.

Zajedno, ove studije su obuhvatile oko 120.000 učesnika starosti između 18 i 98 godina koji su praćeni između dve i 32 godine, a uzimali su u obzir faktore kao što su starost, težina, status pušenja, konzumacija alkohola i fizička aktivnost.

Nakon detaljne procene svake studije, naučnici su otkrili da je visok unos ALA povezan sa 10 odsto, osam odsto 11 odsto manjim rizikom od mortaliteta od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti.

Povećanje unosa ALA za 1 gram dnevno (što je ekvivalentno jednoj kašičici ulja repice ili 0,5 unci ulja oraha) povezano sa pet odsto manjim rizikom od mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti. Viši nivoi ALA u krvi takođe su povezani sa manjim rizikom od mortaliteta.

Foto: Shutterstock

Međutim, zbog opservacione prirode uključenih studija, ne može se utvrditi uzročnost, niti naučnici mogu isključiti mogućnost da su drugi nepoznati faktori ili greške u merenju unosa hrane i hranljivih materija mogli uticati na njihove rezultate.

Ipak, upotreba strogih kriterijuma za studije, kao i rigorozna i sistematska evaluacija kvaliteta studija, ukazuje na to da su njihovi zaključci čvrsti.

Naučnici kažu da njihova studija dodaje dokaze o potencijalnim zdravstvenim prednostima polinezasićenih masnih kiselina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)