Ishrana povezana s manjim rizikom od razvoja težeg oblika kovida

Zdravlje 26. sep. 202119:22
Podeli:
Bolnica, hrana
Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana zasnovana na biljkama je povezana sa manjim rizikom od zaraze koronavirsom, a među obolelima i sa manjim rizikom od razvoja ozbiljnih simptoma, pokazalo je istraživanje bolnice u Masačusetsu.

Uprkos tome što su stanja poput gojaznosti i dijabetesa tipa 2 povezana sa većim rizikom od teškog oblika kovida 19, uticaj ishrane na bolest nije bio poznat.

U nedavnoj studiji koju su sproveli naučnici Opšte bolnice Masačusets (MGH), koja je objavljena u magazinu Gut, ljudi čija je ishrana bila zasnovana na biljnim namirnicama imali su manji rizik od teškog oblika kovda.

Pročitajte još:

Za potrebe studije, glavni autor studije dr Džordi Merino i njegove kolege analizirali su podatke 592.571 učesnika. Učesnici su živeli u Velikoj Britaniji i SAD -u, a regrutovani su od 24. marta 2020. godine, a pratili su ih do 2. decembra 2020.

Na početku studije, učesnici su popunili upitnik o prehrambenim navikama pre pandemije. Kvalitet ishrane je procenjivan na osnovu toga koliko često su jeli zdrave namirnice, poput voća i povrća.

Tokom trajanja istraživanja, 31.831 učesnik dobio je kovid 19. Oni koji su jeli najviše voća i povrća imali su devet odsto manji rizik od zaraze i 41 odsto manji rizik od razvoja teškog oblika kovida 19.

„Iako ne možemo dovoljno naglasiti važnost vakcinisanja i nošenja maske u prepunim zatvorenim prostorijama, naša studija sugeriše da pojedinci takođe mogu potencijalno smanjiti rizik od dobijanja kovida 19 ili loših ishoda bolesti tako što će obratiti pažnju na svoju ishranu“, kaže dr Endru Čan, gastroenterolog i jedan od autora studije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar