Foto: ADEK BERRY / AFP / Profimedia

SvI bi želeli da žive što duže i kvalitetnije, a danas su informacije i saveti da postignemo taj cilj dostupnije nego ikad pre. Jedna od njih je nedavno istraživanje objavljeno u „The American Journal of Clinical Nutrition“ koje je izdvojilo nutrijent od ključne važnosti za dug život.

U pitanju su omega-3 masne kiseline. One su vrsta esencijalnih masnih kiselina koje telo ne sintetizuje, već se unose putem hrane.

Potrebne su našem telu za izvršavanje brojnih važnih funkcija, poput kontrolisanje zgrušavanja krvi i proizvodnje ćelijske membrane u mozgu.

Takođe, deluju tako da sprečavaju upalne procese, smanjuju rizik od bolesti srca, astme, Alzhajmerove bolesti i demencije, prenosi Index.hr.

pijani saran
Foto: Shutterstock

Postoji pet najboljih izvora ovog vrednog nutrijenta:

Pročitajte još:

Masna riba – ribe koje su najbogatija omega-3 masnim kiselinama su: inćun, haringa, pastrmka, skuša, losos, sardela i tuna.

Soja – proizvodi od soje sve su rasprostranjeniji zbog sve veće zastupljenosti vegana u populaciji. Jedan od najpopularnijih proizvoda od soje je tofu.

Semenke – najbolji izbor su: semenke susama, mlevene lanene semenke i čia semenke.

Ulja – najbolja ulja su: ulje repice i laneno ulje.

Orašidi – orasi, pekan orasi i lešnici sadrže velike količine omega-3, a posle njih tu su i bademi i indijski orah.

***

Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar