štitna žlezda
Foto: B. BOISSONNET / BSIP / Profimedia

Štitna žlezda proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa neuravnotežen rad ove žlezde u vratu može da uzrokuje brojne zdravstvene tegobe. Specifični simptomi česti su znakovi da štitna žlezda proizvodi previše ili premalo hormona.

Promene u spavanju

Nesanica može biti znak da štitna žlezda proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno i nakon celonoćnog sna ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje kad štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona.

Neobjašnjiva teskoba

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da izazove napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitaste žlezde, mogu da se pojave osjećaj mentalne „zamagljenosti“, potištenost, zaboravnost i poteškoće s koncentracijom, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Pročitajte još:

Promene u probavi

Konstipacija (zatvor) može da bude znak da štitna žlezda nije dovoljno aktivna. Prekomerna aktivnost štitnjače ima suprotan učinak, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osetljivost creva i učestale stolice.

Opadanje kose

Proređivanje kose i posebno obrva može da bude znak bolesti štitne žlezde. I premalo i previše aktivna, ona ometa ciklus rasta kose, koja može da oslai i pojačano ispadati.

Prekomerno znojenje

Osećaj vrućine i obilno znojenje, čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu da budu znakovi hiperaktivne štine žlezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo pregreva.

Neobjašnjive promene u telesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorevanje hrane, što može da uzrokuje gojenje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa je moguće da imate pojačan apetit, a da gubite na težini.

Kao da ćete da iskočite iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitne žlezde, često se javlja osećaj prevelike energetske „napetosti“, kao da ste popili mnogo kafe, a često je i lupanje srca.

Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomernog rada štitnjače. Ako pak ona proizvodi premalo hormona, menstruacija može da postane teže podnošljiva i da traje duže. Problemi sa štitastom žlezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar