Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Stručnjaci preporučuju korištenje dezinfekcionih sredstava kada ste na javnom mestu, a niste u mogućnosti da operete ruke. Dezinfekciona sredstva mogu pomoći u otklanjanju bakterija, ali postoje i neke stvari koje bi trebalo da izbegavate kada ih koristite.

„Nema sumnje da su sredstva za dezinfekciju ruku praktičan i koristan resurs u ublažavanju širenja zaraznih bolesti. Međutim, ona nisu lek za sve. Postoje brojna ograničenja u njegovoj upotrebi, tako da potrošači moraju biti svesni tih speleoloških uslova kako bi koristili sredstva za dezinfekciju ruku na najefikasniji način“, kazao je epidemiolog K.C. Rondelo.

Ovo su neke od najčešćih grešaka:

1. Koristite pogrešnu vrstu dezinfekcionih sredstava

Nisu sva sredstva za dezinfekciju jednaka. Rondelo je preporučio uporabu sredstava koja sadrže najmanje 60% etil alkohola ili 70% izopropilnog alkohola jer se njima efektnije uklanjaju bakterije.

Takođe treba pročitati deklaraciju proizvoda kako biste utvrdili da li njegovi sastojci ubijaju bakterije, viruse, oba ili nijedno, rekao je.

„Korišćenje proizvoda koji je samo baktericidan može vam dati lažan osećaj sigurnosti, budući da ne pruža zaštitu od virusnih patogena kao što je SARS-CoV-2“, kazao je Rondelo.

Izbegavajte proizvode koji sadrže metanol „koji može biti toksičan kada se apsorbira kroz kožu ili proguta“, kazala je virološkinja Makeda Robinson.

Pročitajte još:

2. Dezinfekciono sredstvo ne koristite dovoljno dugo

Preporučuje se da ruke perete sapunom i vodom barem 20 sekundi, a isto vredi i za nanošenje dezinfekcionih sredstava. Sredstvo za dezinfekciju trebalo bi da utrljati na ruke 20 do 30 sekundi i pobrinite se da ga utrljavate dok u potpunosti ne nestane s ruku.

3. Koristite premalo sredstva za dezinfekciju

Ako koristite premalo sredstva za dezinfekciju, nećete dovoljno dobro očistiti ruke. Epidemiolozi navode da bi trebalo da istisnuti četvrtinu proizvoda ako je reč o malim bočicama. Ako su u pitanju veće posude s pumpama, poput onih u prodavnicama, trebalo bi biti dovoljno da jednom stisnete pumpu do kraja.

4. Ne utrljate sredstvo na celo područje ruku

Bilo koji deo ruku koji ostavite neočišćenim može sadržavati čestice virusa. Dakle, čak i ako ste nešto dodirnuli samo jednim prstom, uvek bi trebalo pravilno da sanirate cele ruke kako biste bili sigurni. Prekrijte sredstvom cele ruke, uključujući prste i nokte.

5. Ne odlažete ga ispravno

Trebalo bi da sledite uputstva proizvođača u pogledu temperature na kojoj se treba držati. Pogrešna temperatura može uticati na efektnost proizvoda. Ne stavljajte sredstvo u frižider ili na sunce.

6. Ne dezinfikujete ruke pre jela

Što se tiče dezinfekcije ruku, vrlo je važno koliko često to radite. Ako će vam ruke biti u blizini usta, zbog sopstvene sigurnosti prethodno ih dezinfikujte.

7. Budite oprezni oko sveća ili plamena

Ako koristite sredstvo za dezinfekciju uvek imajte na umu da su to proizvodi na bazi alkohola i da su stoga zapaljivi. Nakon upotrebe dezinfekcionog sredstva, pričekajte nekoliko trenutaka da se ruke osuše i da alkohol ispari. Izbegavajte otvoreni plamen najmanje 30 minuta nakon nanošenja. Dakle, nemojte koristiti upaljač za cigarete odmah nakon nanošenja sredstva za dezinfekciju.

8. Dezinfikujete kad su vam ruke prekrivene prljavštinom

Ako su vam ruke prljave ili masne, sredstvo za dezinfekciju ruku možda neće imati dovoljan kontakt s kožom da bi obavilo svoj posao. To vam takođe može dati lažni osećaj sigurnosti. Ako su vam ruke prljave, najpre ih treba oprati vodom i sapunom, a tek onda možete naneti dezinfekciono sredstvo.

9. Ne čekate da se proizvod osuši

Važno je da ne obrišete ruke pre nego što se sredstvo za dezinfekciju osuši. Ako nakon nanošenja sredstva ruke obrišete peškirom, ograničićete efektnost sredstva jer ga uklanjate pre nego je imao vremena da obavi posao.

Rondelo navodi da svim dezinficijensima treba određeno vreme kontakta s površinom kako bi ubili patogene.

10. Preterujete s proizvodom

Ako koristite previše sredstva za dezinfekciju, to neće smanjiti učinkovitost proizvoda ali bi vam zbog toga mogla ispucati koža na rukama.

„Sredstva za dezinfekciju ruku ne ubijaju samo loše bakterije već i dobre bakterije koje mogu nadražiti kožu. Ako se razvija iritacija kože, promenite proizvode“, rekao je Nikhil Bhajani, stručnjak za zarazne bolesti.

11. Sami pravite dezinficijens

Panična kupovina početkom pandemije dovela je do toga da su se mnogi ljudi okušali u izradi sopstvenih sredstava za dezinfekciju.

„Stručnjaci to ne savetuju. Lako je greškom stvoriti smesu koja nije dovoljno jaka da ubije klice“, rekao je Bhajani.

Pročitajte još:

12. Ne dezinfikujete druge predmete koje često dodirujete

Preporuka je da sredstvo za dezinfekciju nanesete na sve predmete osetljive na dodir koji nosite sa sobom u vreme dezinfekcije. To uključuje i kreditne kartice, ključeve i telefone.

13. Ne proveravate rok trajanja

Provera roka trajanja je važna jer će se aktivni sastojci u sredstvu za dezinfekciju ruku s vremenom razgraditi, rekao je Rondelo.

„Ako odlučite da upotrebite proizvod kojem je istekao rok upotrebe jer noviji u to vreme nije dostupan, znajte da verovatno nije toliko efikasan kao kad je proizveden“, kazao je Rondelo za Huff Post.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare