Načini na koje sabotirate svoj imunitet a da i ne znate

Podeli:
Imunitet
Foto: Elena Shcherban / Alamy / Alamy / Profimedia

U želji da ojačamo zdravlje i budemo što otporniji na bolesti, desi se da pojedinim navikama napravimo kontraefekat a da nismo ni svesni toga.

Niste dovoljno oprezni kad putujete

Ponovo počinjemo da putujemo, ali treba znati da su avioni i hoteli veliki izazov za imunitet jer su izvor zaraznih mikroorganizama. Ako putujete avionom, ne zaboravite da sa sobom ponesete vlažne antibakterijske maramice kojima ćete prebrisati stočić, sedište i držače za ruke u avionu. I u hotelu uradite isto sa daljinskim upravljčem, stolom, telefonom…

Preterujete sa suplementima

Mnogi od nas uzimaju previše minerala i vitamina u želji da se zaštite od bolesti, pa i od kovida 19, ali to može da bude kontraproduktivno.

Previše vitamina C, recimo, preko 1.000 miligrama dnevno, može da napravi probleme s bubrezima i crevima. Takođe, previše suplemenata može da vas oslabi umesto da vam ojača imunitet.

Pijete antibiotike na svoju ruku

Antibiotici služe za borbu protiv bakterija i ne deluju protiv prehlade i virusa. Ako ih uzimate pogrešno ili previše, postaćete imuni na njih, a uz to mogu i da unište dobre bakterije u našem telu.

Pročitajte još:

Tada naš imunitet postaje ranjiv. Istraživanja su pokazala da oni koji uzimaju antibiotike za hronična oboljenja jesu u većem riziku da im imunitet oslabi.

Pijete mnogo alkohola

Čaša vina s vremena na vreme jeste zdrava, ali previše alkohola narušava imunitet jer može da izazove razne upale i naruši zdravlje.

Previše ste se osamili

I mada je socijalna distanca poslednjih godinu u nešto dana poželjna kako bismo se sačuvali od zaraze koronom, ljudi koji su usamljeni duže vreme u većem su riziku da se razbole i da im se poremeti imunitet.

Ne pijete dovoljno vode

Imunitet može da bude ugrožen ako ne unosite dovoljno vode svakog dana, a posebno ako dehidrirate. Pijte vodu iako niste žedni, i to najmanje osam čaša na dan.

Jedete previše slatkiša

Previše šećera blokira vaš imunisistem da radi kako treba i izaziva upale. I slatka pića treba izbegavati, pa je zato najbolje piti vodu, nezaslađene čajeve, limunadu s medom…

Ne spavate dovoljno

Manjak sna ne donosi samo umor i iscrpljenost već i slabi imunitet, pa smo podložniji infekcijama i prehladama. Zato gledajte da svaku noć spavate makar sedam, osam sati i idite u krevet do 23 sata.

Pod velikim ste stresom

Hronični stres slabi imunitet jer je tada vaše telo u grču, spremno da se brani, pa se luče hormoni zbog kojih vaš odbrambeni sistem može da oslabi. Gledajte da pronađete izvor stresa i da ga makar umanjite ako već ne možete da ga eliminišete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar