Lekar savetuje kako da što lakše pregurate promene vremena

Zdravlje 01. okt. 202121:52
Podeli:
Foto: Nikola Obradovic/Shutterstock

Ponovo se suočavamo s velikim oscilacijama u vremenu - red kiše i vetra, red sunca, jutra hladna, dani gotovo letnji, a uveče vam dođe da uključite grejanje.

Dr Sandra Milosavljević, specijalista opšte medicine, za čitaoce portala Nova.rs dala je nekoliko saveta kako proći kroz promene vremena sa što manje zdravstvenih tegoba.

Najugroženiji su hronični pacijenti.

„Posebno treba da se paze oni s kardiovaskularnim problemima i astmatičari, kao i psihijatrijski pacijenti. Obavezno da uzimaju svoju terapiju, sve prepisane lekove i da redovno proveravaju pritisak. Često se javljaju u ovim periodima, guše se, skače im pritisak, pada im pritisak, razdražljivi su… Dešava im se sve ono čemu su inače skloni“, objašnjava dr Milosavljević.

Prema njenim rečima, teže se podnose nagli skokovi temperature, nego zahlađenje, a utiču i na one koji nemaju hroničnih bolesti.

„Jako je teška ta promena vremena, dolazi do oscilacija pritiska, javlja se glavobolja i bolovi u kostima, stvara nam umor, pospanost, razdražljivost. Savet je što više tečnosti i vitamina koje inače sad svi pijemo, C i D. Oni su nam najpotrebniji u ovom periodu“, ističe dr Milosavljević.

Što se ishrane tiče, važi standardna preporuka: što više povrća i voća.

„Na pijacama ima zeleniša, tu su i brokoli, karfiol, cvekla, prokelj, tikva… Ima i voća – limun, pomorandža, jabuka. Ne moraš da pojedeš kilogram jabuka, dovoljne su dve voćke u toku dana ili dve šake bobičastog voća da se poboljša imunitet“, ističe naša sagovornica i podvlači da – ne treba zaboraviti na kretanje.

„Kad se čovek kreće, to mu normalizuje i pritisak i psihu. Generalno je savet ljudima da pozitivno razmišljaju, da ne dozvole da ih vreme onemogući da budu srećni, da ne gledaju previše biometeorološke prognoze i spremaju se za glavobolje, nego da izađu napolje i kreću se“, zaključuje dr Milosavljević.

Komentari

Vaš komentar