Foto:Goran Srdanov/Nova.rs, Shutterstock

Koliko znate o heliko bakteriji?

Lazar (26) iz Beograda je celog dana osećao stezanje i bolove u grudima, ali je mislio da je to od stresa i umora.

„Onda sam uveče počeo naglo da se znojim, krenula je da mi trne ruka i bol je postao nepodnošljiv, toliko da sam u jednom trenutku dobio i nagon za povraćanjem. Pošto su svi simptomi upućivali na srčani udar, posle Hitne su me prvo poslali kod kardiologa da se ispita da li sam imao infarkt“, priča zabrinuti čitalac Nova.rs za naš portal.

Međutim, detaljne analize su pokazale da je u pitanju heliko bakterija, a Lazar je odlučio da nam se javi i upozori druge na ovu opasnu zdravstvenu tegobu.

„Sada sam sad na terapiji antibioticima, pijem lekove za oporavak srca i na restriktivnom sam režimu ishrane bez šećera, mlečnih proizvoda i alkohola, nadam se da neće biti posledica“, rekao je on.

Foto: Shutterstock

Šta je heliko bakterija i kako se leči?

U pitanju je je uobičajena vrsta bakterije koja raste u digestivnom traktu i ima tendenciju da napadne sluznicu želuca. Infekcije heliko bakterijom su obično bezopasne, ali su odgovorne za većinu čireva u želucu i tankom crevu.

Ova bakterija može promeniti okruženje oko sebe i smanjiti kiselost kako bi lakše preživela. Spiralni oblik joj omogućava da prodre u sluznicu želuca, gde je zaštićena sluzom i imune ćelije tela ne mogu da dopru do nje. To može dovesti do stomačnih problema.

Većina ljudi sa heliko bakterijom nikada nema simptome. Ali može oštetiti unutrašnju zaštitnu sluznicu želuca i izazvati druge bolesti, poput čira. Simptomi koji se tada osećaju su: tup ili pekući bol u stomaku (naročito kada imate prazan stomak), nadimanje, mučnina, neobjašnjivi gubitak težine, povraćanje, slab apetit.

Pročitajte još:

Još uvek se ne zna tačno kako se bakterija širi, jer koegzistira sa ljudima mnogo hiljada godina. Smatra se da se infekcije šire sa usta jedne osobe na drugu, recimo ljubljenjem.

Bakterije se takođe mogu preneti kontaktom sa povraćanjem ili stolicom. To se može desiti kada osoba ne opere dobro ruke nakon korišćenja kupatila. Heliko bakterija se takođe može širiti kontaktom sa kontaminiranom vodom ili hranom.

Upotreba lekova za lečenje infekcije obično podrazumeva kombinaciju antibiotika i inhibitora protonske pumpe (lek koji smanjuje želudačnu kiselinu) do 14 dana.

Ne postoji vakcina koja vas može zaštititi od heliko bakterije, ali praktikovanje zdravih navika i higijene mogu pomoći u sprečavanju infekcije. Možete smanjiti rizik od infekcije tako što često perete ruke, posebno pre kuvanja ili jela, ili nakon korišćenja toaleta, a trebalo bi da izbegavate hranu koja nije pravilno očišćena ili bezbedno kuvana.

***

BONUS VIDEO: Dr Bajec – Zašto je nivo masti u organizmu važan?