Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od glavnih saveta za zaštitu od koronavirusa, koji daju sve zdravstvene institucije, jeste izbegavanje gužvi. Međutim, šta da rade ljudi koji se svakodnevno voze u prepunom gradskom prevozu? Kao da ostanemo bezbedni i zdravi, ako redovno provodimo po pola sata u gužvi, hteli mi to ili ne?

Obaveza provetravanja vozila gradskog prevoza nakon svake vožnje, dezinfekcija na svakoj okretnici, kontorolori Bus plusa sa rukavicama, samo su neke od novih mera koje su uvedene kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Međutim, javni prevoz je, i pored svih dodatnih mera, mesto na kom smo primorani da budemo u gužvi, pa bi zato bilo dobro da znamo kako da se ponašamo.

Na validatorima za Bus plus vozilima beogradskog GSP-a je u sličicama dato kratko uputstvo za ponašanje u vreme koronavirusa. Savetuje se maksimalno izbegavanje kontakta s drugim putnicima i površinama koje su drugi dodirivali, a ukoliko dođe do toga – ne bi trebalo dodirivati lice rukama i prvom prilikom ih treba oprati dobro sapunom odnosno sredstvom za dezinfekciju. Sve to već znamo i sve je to prilično relativno u autobusu, gde jednostavno nemaš opciju da ne dodiruješ ništa ili da opereš ruke sapunom, ali nije loše podsetiti se.

Pogledajte u videu šta možete da uradite kako biste se zaštitili od koronavirusa u javnom prevozu: