Detaljno uputstvo Srpkinje iz Kine kako da se štitiš od koronavirusa

Zdravlje 12. mar. 202009:54 > 12:20
Podeli:
Kina
Kina; Foto: Jorge Sanz / Zuma Press / Profimedia

Jovana Radović, koja već dugo živi u Kini, podelila je putem društvenih mreža tačne korake koje ona i njena porodica sprovode, kako bi se zaštitili od koronavirusa, a koji su preporučeni o tamošnjih nadležnih institucija.

Pandemija koronavirusa za sada je pogodila više od 126.000 ljudi, a više od 4.600 njih je već izgubilo živote. Dok se zaraza širi i po Srbiji, u kojoj je, po najsvežijim informacijama kojima raspolažemo, potvrđeno 19 slučajeva, mnogi se nalaze u stanju između panike i potpune zbunjenosti, i niko nije u potpunosti siguran koji su koraci koje sada treba preduzeti, kako bismo se zaštitili. Zato Jovanino iskustvo može mnogima da bude od koristi. Ona naglašava da su ovo sve koraci koje ona i njena porodica sprovode već 49 dana, koliko dugo su u karantinu od početka epidemije, i da sve navedene stavke sprovode u skladu sa uputstvima nadležnih institucija iz Pekinga.

Ovo su stvari koje Jovana i njena porodica praktikuju:

„Dezinfekcija obuće, naš slučaj: razblaženo sredstvo na bazi hlora i vode u flaši sa raspršivacem. To držimo kod ulaznih vrata, po povratku naprskamo đonove pre nego se u kuću uđe. Koliko ja znam, u Srbiji je samo Domestos na bazi hlora, pretpostavljam da i Asepsol moze da posluži kao priručno sredstvo, ali nije efikasno sredstvo protiv ubijanja virusa.

Dezinfekcija odeće, naš slučaj: Jakne u kojima idemo napolje držimo isključivo i samo na terasi, po potrebi ih isprskamo alkoholom. Posto se krećemo uglavnom po našem naselju gde nema zaraženih u krugu od 2km, prskanje nije potrebno, ali ne škodi. Ostali veš perem u mašini regularno kao i ranije, samo produženo pranje.

Pročitajte još:

Dezinfekcija i zaštita nas samih, naš slučaj: U Kini je nošenje maske zakonom obavezno od početka epidemije, tako da maska čistim rukama na lice pre jakne, kape, šala i rukavica jednokratnih. Napolju, na pristojnoj razdaljini, maska se ne pipa, oči se ne pipaju, lice takođe.

Prvo sebe montiramo pa dete nadgledamo. Po povratku, ispred ulaznih vrata naprskamo obuću, izujemo se, uđemo, skinemo jaknu, okačimo na terasu, skinemo rukavice, operemo ruke, skinemo masku ne dodirujući prednji deo, opet operemo ruke, alkoholom prebrišemo ključeve i telefon.

Kupljeno voće i povrće koje ćemo jesti sveže držimo u rastvoru sode bikarbone i sirćeta, tako su mi rekli, tako radim pre upotrebe. Voće i povrće možete takođe oprati sredstvom za pranje sudova, ovde postoji takav deterdžent na kome piše da može da se koristi za te vrste namirnica mimo sudova. Ostalo se dobro skuva, jaja ne jedemo rovita otkad je krenulo jer su tako rekli.

Za čišćenje životnog prostora koristimo isto to sredstvo na bazi hlora jer imamo pločice i laminat, nemamo tepihe. Dakle, kuća se prvo očisti, pa se podovi prebrišu razblaženim sredstvom na bazi hlora i ostave da se osuše. Radne površine brišemo alkoholnim maramicama ili alkoholom, kuhinjske daske redovno peremo i za meso i povrće ne koristimo iste. Preporuka je da se životni prostor vetri tri puta dnevno na minimun 20 minuta.

Ovo možda zvuči komplikovano, ali nije, kad se uđe u štos ide samo od sebe, kao buđenje, umivanje i prva kafa/čaj. I, da u početku Višnja i ja nismo izašle iz kuće 7 dana u jednom momentu, bilo je teško, izdržali smo, ali smo nakon toga počele da izlazimo bar na kratko po kraju“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

Facebook

Twitter

Instagram