Kovid povećava rizik od moždanog udara za hospitalizovane

Zdravlje 07. apr. 202107:35
Podeli:
lek korona
Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio

Koronavirus povećava rizike od smrtnog ishoda u bolnici kod osoba hospitalizovanih zbog moždanog udara, pokazalo je novo američko istraživanje.

Pacijenti oboleli od kovida-19 imaju veće izglede za teži moždani udar, kao i za novi moždani udar tokom hospitalizacije, napisali su su naučnici u časopisu „Stroke“.

Oni su proučavali gotovo 42.000 pacijenata koji su stigli u 458 bolnica s ishemijskim moždanim udarom, izazvanim začepljenjem arterija koje dovode krv u mozak. Oko tri odsto tih pacijenata bilo je pozitivno na kovid 19.

Pročitajte još:

Oni su prosečno u bolnicu stizali podednako brzo kao i pacijenti koji nisu oboleli od kovida-19. Nakon toga stvari bi se usporile za zaražene koronavirusom.

„Verovatno zbog potrebe za korišćenjem lične zaštitne opreme i drugih preventivnih mera“ koje sprovode zaposleni u bolnicama, pa treba više vremena da oboleli od kovida 19 dobiju terapiju za razbijanje ugrušaka, kaže koautor studije dr Greg Fonarou sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu.

Studijom nije moglo da se dokaže da su odlaganja terapije izazvale lošiji ishod za obolele od kovida 19.

Ali, dr Fonarou kaže da ta otkrića ukazuju na to da postoji potreba dodatnog osnaživanja protokola za osobe pogođene moždanim udarom kako bi se obezbedila pravovremena dijagnoza i brzo lečenje osoba sa ishemijskim udarom uz istovremenu zaštitu zdravstvenog osoblja od izlaganja koronavirusu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar