Naučnici utvrdili koliko koronavirus preživljava u vazduhu

Zdravlje 19. mar. 202015:31 > 15:36
Podeli:
Koronavirus u vazduhu
Koronavirus u vazduhu; Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Američki naučnici objavili su istraživanje u kojem se bave stabilnošću koronavirusa u vazduhu i na određenim površinama.

U tekstu objavljenom 17. marta u The New England Journal of Medicine utvrdili su da se u vazduhu zadržava najmanje tri sata, prenosi Nova ekonomija.

Kako je na svom FB profilu protumačio Nikola Ivica, doktorand na MIT-u gde se bavi istraživanjima iz metabolizma i imunoonkologije, virus je u vazduhu i tu se održava najmanje tri sata.

Pročitaj još:

U radu je utvrđeno da se na plastičnim podlagama i nerđajućem čeliku virus zadržava oko 72 sata (nešto kraće na čeliku nego na plastici).

Na bakarnoj površini je virus bio stabilan manje od 4 sata.

Na kartonskoj površini je virus bio stabilan manje od 8 sati.

Autori su u ovom radu poredili koronavirus SARS-CoV-2 sa virusom SARS-a iz 2002 (SARS-CoV-1). Stabilnost virusa u vazduhu i na raznim površinama je vrlo slična, što ih je navelo da zaključe da veća zaraznost SARS-CoV-2 proističe iz drugih faktora kao što su veći broj kopija virusa u grlu i prenošenje virusa od strane zaraženih koji nemaju simptoma.

„Ne želim da minimizujem upotrebu higijenskih metoda, ali bez izolacije ovaj virus nećemo pobediti. Moramo da se informišemo, da se izolujemo, i da pomažemo jedni drugima da bismo što pre rešili ovaj problem u kojem smo se svi našli“, zaključio je Ivica.