Konstatinidis: Deca treba da se vakcinišu zbog delta soja

Zdravlje 11. jul. 202116:21 > 16:46
Podeli:
Izrael Tel Aviv vakcinacija deca
Vakcinacija dece u Tel Avivu EPA-EFE/ABIR SULTAN

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstatinidis apelovao je danas da se i mladi od 12 do 18 godina vakcinišu protiv korona virusa, ukazujući da delta soj mnogo češće pogađa upravo tu populaciju.

Konstatinidis za Tanjug kaže da, s obzirom na stručno znanje, Udruženje preporučuje u ovom trenutku samo Fajzerovu vakcinu, koja je registrovana za uzrast od 12 do 15 godina.

„Jednostavno nije moguće preporučiti vakcinaciju nekom drugom vakcinom osim one koja je odobrena i u Americi i Evropi i konačno u našoj zemlji“, naveo je.

Kako je pojasnio, Udruženje je ranije dalo zvaničnu preporuku u saradnji sa Agencijom za imunizaciju koja podrazumeva da se vakcinišu pre svega ugrožena deca, odnosno deca koja su u riziku da dobiju teške oblike kovida 19, a to su gojazni, šećeraši, oboleli od nekih neuroloških ili srčanih bolesti.

Međutim, aktuelna epidemiološka situacija nalaže, kaže, da se uputi apel da se vakcinišu i ta deca, ali i sva ostala.

Pročitajte još:

„Ovo je trenutak da pozovemo i kažemo da bi bilo poželjno da se svi vakcinišu. Razlog je što se izmenila epidemiološka situacija i što delta soj mnogo češće zahvata populaciju od 12 do 29 godina, gde je i grupa od 12 do 15, ali i od 12 do 18“, naveo je Konstatinidis.

Prema njegovim rečima, Udruženje poziva na vakcinaciju upravo zbog toga što se, kako navodi, kriva epidemije pomera prema tim starosnim grupama i zato što postoji izmena u strukturi morbiditeta.

Izmena u strukturi već je zabeležena u SAD, Velikoj Britaniji, ali i u Indoneziji, a tamo, kako kaže Konstatinidis, sve je više mladih koji su oboleli i sve je veći broj mladih koji se leče u bolnicama.

„To ne znači da oni imaju težu kliničku sliku nego zaraženi klasičnim sojevima, ali mnogo više oboljevaju. Bitno je i to da sa klasičnim sojevima korona virusa mladi nisu bili prenosioci, odnosno veoma retko su prenosili, međutim ovaj soj u stvari omogućava i ima takve karakteristike da se lako prenosi i sa mladih, odnosno adolescenata, u ovom slučaju s dece na odrasle“, pojašnjava.

Dodaje da deca često imaju asimptomatske oblike ili blagu kliničku sliku i ističe da bi se njihovom vakcinacijom zaštitili i odrasli.

Zaključuje da, prema mišljenju struke, obuhvat vakcinacijom mora da bude pravi i da bude dobar da bi i deca bila zaštićena.

Bonus video: Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar