Najveća razlika u simptomima delta soja i „običnog“ kovida

Zdravlje 05. jul. 202109:04 > 09:05
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da delta soj korona virusa, koji je pre nekoliko dana potvrđen i u Srbiji, "ima nešto blaže simptome", ali da ga ne treba olako uzimati.

zbog čega je potreban oprez „ali nema potrebe za bilo kakvog panikom“.

On je naveo da su zaražavanju delta sojem podložni pre svega mladi od 18 do 25 godina, kao i da po dosadašnjim iskustvima infekcija deluje „kao malo jača prehlada“.

Pročitajte još:

„Nema gubitka mirisa i ukusa kao kod prethodnih sojeva, ima glavobolje, može i temperatura ali ne obavezno. Deluje kao malo jača prehlada, ali to ne treba olako uzimati“, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, zaraženi delta sojem se najčešće otkrivaju prilikom testiranja za putovanje van zemlje, pa je tako juče u Nišu otkriven kod deteta koje je bilo pozitivno na korona virus, a nakon toga je smešteno na dečjoj klinici, „iako je u sasvim dobrom stanju“.

„Ovo je poruka svima mladima – ako želite da idete na manifestacije i festivale najbolje je da se vakcinišete“, rekao je Tiodorović.

Kako je naveo „svi dostupni podaci potvrđuju da sve vakcine koje se koriste štite od ovih sojeva“.

„Vakcina je izlaz“, kazao je Tiodorović i dodao da u poslednje vreme „imamo veliki pad u vakcinaciji“ protiv korona virusa, što je „vrlo pogrešno jer se nećemo spremiti za septembar i oktobar“ kada nastupa sezona respiratornih infekcija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Vaš komentar