Podeli
Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Ozbiljni respiratorni simptomi kovida 19 posledica su aktivnosti određenih imunih ćelija, što može prouzrokovati dugotrajno zapaljenje pluća.

Aleksandar Mišarin sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu i njegove kolege analizirali su tečnost iz pluća 88 osoba sa teškom upalom pluća izazvanom infekcijom koronavirusa.

Pročitajte još:

Većina ovih pojedinaca imala je u plućima visok broj određenih vrsta T ćelija, koje pripadaju ćelijama imunog sistema i ključne su za odbranu od infekcija. Naučnici su takođe otkrili da skoro 70 odsto alveolarnih makrofaga, imunih ćelija koje se nalaze u malim vazdušnim vrećicama pluća, sadrži virus SARS-CoV-2.

Nalazi sugerišu da jednom kada virus dođe u pluća, može inficirati makrofage, koje reaguju stvaranjem zapaljenskih molekula koji privlače T ćelije. T ćelije zauzvrat proizvode protein koji stimuliše makrofage da stvaraju još više zapaljenskih molekula.

Ova uporna upala pluća može dovesti do posledica opasnih po život i u principu objašnjava zašto se u telu usled kovid infekcije događa citokinska oluja koja razara ceo organizam. Studija je objavljena u časopisu Nature.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar