Zastrašujući prizori zagađenja u Beogradu

Zdravlje 03. feb. 202111:02 > 11:32
Podeli:
zagađenje vazduha
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Srbiji se ponovo diše na škrge. Međutim, koliko god se mi bunili što nam se vazduh vidi i oseća, stvari se ne menjaju. Čini se da je samo gore. Fotografije zagađenog vazduha po Srbiji to najbolje pokazuju.

Društvene mreže preplavljene su snimcima neverovatno zagađenog vazduha u našoj zemlji. U poslednja 24 sata je bilo naročito kritično, pa ne čudi što su oni koji su, recimo, sinoć odlučili da se prošetaju Beogradom, Pančevom, Čačkom – silno zažalili kad su izašli iz kuće.

Možda najstrašnija fotografija sinoć nam je stigla iz Pančeva. Uz neverovatne prizore na kojima se ne vidi prst pred okom idu i crne brojke koje govore koliko je vazduh zatrovan – PM10 preko 600, PM2.5 123.

Ni u Mirijevu sinoć nije bilo ništa bolje.

Kako je objavljeno na stranici Eko-straže, prosek PM2.5 čestica u Mirijevu po senzoru sa sajta sensor.community za poslednja 24 časa iznosi čak 94. Vrednosti za PM10 su išle i preko 600.

Tu je i „pogled“ ka gradu sa Labudovog brda.

 

I u Novom Beogradu vazduh se jasno video, tačnje, od zagađenog vazduha ništa se naokolo nije videlo.

Kako upozoravaju građani, aplikacija AirVisual je pokazivala brojku od 170, što znači da je vazduh vrlo opasan po zdravlje.

Ni stanovnici elitnog Beograda na vodi nisu zaštićeni od zagađenja.

Ljubičasta boja na aplikaciji za merenje zagađenosti vazduha sinoć je bila i u Čačku. Pritom, taj grad je nedavno bio najzagađeniji u Srbiji.

I naši fotoreporteri su zabeležili mračne prizore u prestonici, pa se od smoga jedva vidi ovo sunce koje nam najavljuje proleće.

zagađenje vazduha
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

zagađenje vazduha
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pročitajte još:

Međutim, od aplela izgleda slaba vajda. Iako ovaj problem u Srbiji nije nov, rešenje se ne nazire.

Broj onih koji svake godine umru od posledica zagađenja vazduha samo raste.

I nažalost, izgleda da nam jedino preostaje da se nadamo vetru koji će rasterati ovaj užas koji svakodnevno vidimo, osećamo i udišemo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar