Foto: Roche media library

Naše oči su, bez sumnje, jedan od najdelikatnijih organa. Smatra se da čak 80 odsto svega što u životu iskusimo i doznamo, doživimo preko čula vida, pa ipak značaj zdravlja očiju često se potcenjuje dok se prve naznake oštećenja vida neretko ignorišu.

Oboljenja organa čula vida su nažalost česta, a bolesti mrežnjače među glavnim uzrocima slepila i oštećenja vida na globalnom nivou. Ona mogu biti nasledna, prouzrokovana starenjem, a javljaju se i kao posledice drugih bolesti kao što je dijabetes.

Gubitak ili oštećenje vida uglavnom su praćeni otežanim funkcionisanjem u svakodnevnici, poteškoćama u radu, kao i u društvenom životu, što dalje može rezultirati pojavom depresije i anksioznih poremećaja. Pritom, problemi sa kojima se suočava osoba sa oboljenjem, skoro uvek utiču i na njene najbliže, porodicu, prijatelje i staratelje.

Od 2,2 milijarde ljudi u svetu koji imaju neko očno oboljenje, kod najmanje polovine njih bolest je mogla biti sprečena. Reagovanje na prve simptome kao što su zamagljeni ili iskrivljeni vid, talasasta linija, tamna tačka, kao i fleke u vidnom polju, može znatno pomoći u zaustavljanju daljeg razvoja poremećaja ili potpunog gubitka vida.

Foto: Roche media library

Pojava i napredovanje bolesti mrežnjače često se razlikuju od osobe do osobe. Što se duže pregled očiju odlaže, a simptomi povećavaju, teže će doći do usporavanja, sprečavanja ili eventualnog izlečenja oboljenja. Otežano lečenje bolesti mrežnjače zavisi upravo od stanja svakog pacijenta, odnosno zanemarivanja problema. Na kraju dolazi do toga da pacijenti zbog ograničene mogućnosti lečenja i velikog opterećenja nastavljaju da žive sa ovim problemom dugoročno.

Redovne oftalmološke kontrole omogućavaju rano otkrivanje problema, a samim tim i prevenciju daljih komplikacija i napredovanja oboljenja. Pored toga što su kratkotrajni i bezbolni, očni pregledi su siguran način da se problemi uoče, a pored dijagnostifikovanja, izvode se i kako bi se zdravlje očiju očuvalo na duge staze.

M-RS-00001438

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram