Prevencija dijabetesa
Prevencija dijabetesa; Foto: Jim Varney / Sciencephoto / Profimedia

Visok šećer u krvi može da postane ozbiljan zdravstveni problem. Posebno je opasan za one s dijabetesom i može da uzrokuje oštećenja nerava, bubrega i srca. Srećom, postoje jednostavni i delotvorni načini snižavanja šećera u krvi.

Konzumirajte manje šećera

Preporučuje se da manje od 20% ukupnog unosa kalorija u danu bude šećer. Zato, najbolji način za snižavanje šećera u krvi je da jednostavno ograničite unos.

Promenite ishranu

Hranu bogatu šećerom zamenite zdravijim alternativama. Na primer, slatkiše zamenite voćem, a sokove vodom i čajevima bez šećera.

Vežbajte

Vežbanjem osiguravate da mišići koriste šećer iz krvi i da je vaš metabolizam dobro regulisan. Vežbanje takođe pojačava insulinsku osjetljivost i hormonalne funkcije koje su ključne za prevenciju dijabetesa.

Pročitajte još:

Kontrolišite nivo stresa

Stres i nedovoljna količina sna mogu uzrokovati visok šećer u krvi zbog neregularnih obroka, većeg unosa brze hrane, većeg lučenja hormona stresa i slabljenja osetljivosti na insulin. Zato treba održavati zdav režim spavanja i kontrolisati razine stresa.

Smanjite porcije i tempirajte obroke

Manje porcije, a češći obroci tokom dana – to se ispostavilo kao dobitna kombinacija za snižavanje šećera u krvi i rizika od dijabetesa. Tajming, učestalost i vrsta jela ključni su za nivo šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da je najbolje birati hranu bogatu vlaknima, probioticima, orašaste plodove, celovite žitarice i namirnice koje nemaju puno skroba, piše Eat this.

***

Bonus video: Svaki osmi građanin Srbije boluje od dijabetesa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram