Jasan znak po kojem se razlikuju korona, grip i prehlada

Podeli:
grip korona prehlada
Foto: Stephen Chung / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se neko oko nas zakašlje, kihne ili, ne daj bože, požali na temperaturu, već instiktivno se povlačimo i gledamo kako da se sklonimo od te osobe koja može da nas ugrozi. Nemamo kad da pomislimo da li je to grip, obična prehlada ili ipak korona. Zato je dobro podsetiti na simptome ove tri zdravstvene boljke i kako da ih razlikujemo, a ključan signal koji će vam ukazati na to da imate grip, a ne koronu je to što će vas grip "smlatiti" u relativno kratkom periodu dok se simptomi korone postepeno razvijaju u nekoliko dana.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Korona

Najčešći simptomi koronavirusa su groznica – temperatura od 37,8 stepeni, uporni kašalj (obično suv) i gubitak čula ukusa i / ili mirisa. Pacijenti takođe ponekad mogu patiti od umora, bolova u grlu, glavobolje i otežanog disanja. Proliv i curenje ili začepljen nos su retki.

Pročitajte još:

Prehlada

Najčešći simptomi prehlade su kijanje, bolovi u mišićima, začepljen nos koji curi i bolovi u grlu. Može se javiti blagi kašalj. Ponekad se javlja i umor, a retko groznica ili glavobolja. Prehlada ne izaziva dijareju. Kod prehlade obično dolazi do postepene pojave simptoma.

Grip

Grip se najčešće prate groznica, umor, suv kašalj, bolovi i glavobolja. Pacijentima će ponekad cuiti nos ili će biti začepljen, a moguća je i upala grla. Proliv se ponekad može javiti kod dece. Obično nema kijanja, ali može se razviti ozbiljno otežano disanje, a simptomi se obično brzo javljaju.

Pored toga, ranije je i Svetska zdravstvena organizacija istakla okvirne razlike između gripa i korone, čiji sudar i izaziva najveću bojazan u poslednje vreme.

I sezonski grip i korona izazivaju respiratorne probleme, groznicu i kašalj. Ipak,vrlo je važno znati da se korona razvija postepeno, simptomi se pogoršavaju danima, nekad tek za sedam, osam dana, dok grip dolazi naglo, slomi nas za dan-dva i to je glavna razlika.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar