„Ja sam doktor i ovo je sedam stvari koje nikad ne bih radio”

Zdravlje 27. jun 202208:15
Podeli:
Foto: Fotodrobik / Alamy / Alamy / Profimedia

Doktor upozorava da prestanete da radite ove stvari sada.

Koliko god se trudili da živimo zdravo, još postoje loše navike koje steknemo usput i mnoge od njih su opasnije po naše zdravlje nego što mislimo. Dok je nekih teže rešiti se, postoji nekoliko s kojima bi trebalo odmah prestati, kaže dr Hektor Perez, glavni hirurg u Bariatric Journal. On sa nama deli sedam užasnih navika kojih treba da se otarasimo i objašnjava zašto.

Preskakanje doručka

Dr Perez kaže: „Preskakanje doručka može učiniti da se osećate umorno i tromo tokom celog dana. Obavezno pojedite nešto zdravo ujutru da biste dobili energiju i kako bi vam pomoglo da ostanete fokusirani tokom dana.“

Zanemarujete važnost sna

„Dovoljno sna je ključno za održavanje zdravlja. Kada ne spavate dovoljno, vaše telo nema vremena da se oporavi od dnevnih aktivnosti i popravi. Ovo dugoročno može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Pokušajte da spavate osam sati dnevno“, naglašava dr Perez.

Prerađena hrana

„Prerađena hrana je često bogata nezdravim sastojcima, kao što su šećer, so i masnoće. Ima malu ili nikakvu nutritivnu vrednost i može biti štetna po vaše zdravlje ako je jedete previše. Uvek se odlučite za svežu, celovitu hranu umesto toga“, kaže dr Perez.

Preskakanje fizičke aktivnosti

„Redovna fizička aktivnost je neophodna za održavanje dobrog zdravlja. Pomaže da poboljšamo naše kardiovaskularno zdravlje, smanjuje rizik od hroničnih bolesti i drži našu težinu pod kontrolom. Ako već nemate aktivan način života, počnite tako što ćete dodati nekoliko jednostavnih vežbi u svoju dnevnu rutinu“, predlaže dr Perez.

pročitajte još:

Zanemarivanje vašeg mentalnog zdravlja

„Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje. Kada smo pod stresom, prete anksioznost ili depresija, to može uticati na naše telo i dovesti do fizičke bolesti. Obavezno odvojite vreme za sebe i radite stvari koje vas čine srećnim. Ako osećate kao da se mučite, nemojte se plašiti da potražite pomoć od profesionalca.“

Ne odlazite na preglede kod lekara

„Važno je da redovno posećujete svog lekara, čak i ako se osećate zdravo. Oni mogu rano da uoče neke probleme i pomognu vam da ostanete zdravi. Obavezno zakažite najmanje jednom godišnje sistematski pregled“, objašnjava dr Perez, a prenosi Eatthis.

Štedite na vodi

Dr Perez kaže: „Voda je neophodna za pravilno funkcionisanje našeg tela. Pomaže u izbacivanju toksina i održavanju hidratacije naših ćelija. Mnogi ljudi uzimaju zdravo za gotovo zdravstvene prednosti vode i ne piju dovoljno dnevno. Pokušajte da popijete osam čaše vode dnevno, ili više ako ste aktivni.“

***

Bonus video: Dr Katarina Bajec: Suplement sa beta karotenom ne smeju da piju pušači

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar